Novi list: 18. 07. 2003.

Profesore Banac, odustanite

Boris PAVELIĆ

Ivo Banac mora odustati od fotelje ministra za okoliš, inače će obezvrijediti gotovčevski zagovor političkoga morala koji nam je potrebniji od svake autoceste.

Predsjednik LS-a, naime, prihvatio je Račanovu ponudu da Božu Kovačevića zamijeni na mjestu šefa Ministarstva zaštite okoliša i prostornoga uređenja. Time na samom početku političke karijere čini mnogo gore od pukoga taktičkog gafa: iznevjerava vlastito »protiv močvare« načelo, pa žabe iz kaljuže evo već likuju, dokazujući da hrvatska močvara guta čak i njenog isušitelja.

Uz Gotovca, Banac je najprodorniji kritičar i tuđmanizma i račanizma. Europska Hrvatska oblikuje se prema njihovim pojmovima: prvi su govorili o suvremenom liberalizmu, odgovornosti, deetnizaciji i detuđmanizaciji. Poslije 3. siječnja Banac je točno upozorio da četvorka mora u opoziciju, jer će HDZ ostati jedina alternativa. Kad je postao predsjednikom LS-a, Račanovu koaliciju potresao je netipičnom jasnoćom hrabra izazivača. A sad postaje činovnikom iste te koalicije, na položaju za koji nije kvalificiran, i to na osobni Račanov poziv! Zar nadmoćni dijagnostičar močvare uistinu ne vidi tu vapijuću nedosljednost?

Ali otpočetka s Bančevim LS-om nešto nije valjalo. Kalkuliralo se. Umjesto da istupi iz koalicije i krene graditi stranku s novom vizijom, pa i po cijenu puknuća slabašnog LS-a, Banac se krenuo dogovarati s kompromitiranim kolegama. I evo ga – skončava kao račanovac, u vladi koja se ne stidi spaljivanja Stoca.

Možda još nije kasno. I Gotovac se dogovorio s Tuđmanom, pa odustao, sačuvavši viziju. I Banac mora odustati. Ne učini li to, ostat će dojam da je o močvari govorio samo iz želje da postane još jedna kreketava žaba. A Hrvatska bi s tom žabom izgubila snažan, prinčevski glas.