Vjesnik: 18. 07. 2003.

Vlada i MOL potpisali ugovor o prodaji dijela Ine

Dobivajući MOL kao strateškog partnera, Ina će utjecati na povećanje efikasnosti hrvatskoga gospodarstva, naglasio je ministar gospodarstva Jurčić/ Stavljamo vam na raspolaganje najbolje resurse i najbolje ljude, sigurno se nećete razočarati, rekao je predsjednik Uprave MOL-a

ZAGREB, 17. srpnja - Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi potpisali su u Banskim dvorima u četvrtak ugovor o prodaji 25 posto plus jedne dionice Ine mađarskoj naftnoj kompaniji MOL. Jurčić je nakon potpisivanja, kojem je bio nazočan i mađarski premijer Peter Medgyessy te hrvatski premijer Ivica Račan i članovi užeg Vladina kabineta, naglasio da Ina kroz ovaj ugovor postaje pravi regionalni igrač, što samostalno nije mogla biti.

Ističući da je Vlada vrlo zadovoljna izborom MOL-a za Inina strateškoga partnera, Jurčić je rekao da se nada kako će zajedničkom suradnjom ostvariti ciljeve koji su zacrtani u petogodišnjim i desetogodišnjim planovima Ine. »Dobivajući MOL kao strateškog partnera, što je i bio cilj prve faze privatizacije Ine, to će poduzeće povećati poslovanje i time izravno i neizravno utjecati na povećanje efikasnosti hrvatskoga gospodarstva«, naglasio je Jurčić.

Dodao je da je prodaja Ininih dionica obavljena sukladno Zakonu o privatizaciji Ine, koji je prihvatio i Sabor. To je naglasio i premijer Račan naglašavajući da je Vlada u tom poslu postupila odgovorno. »Siguran sam da će Ina i MOL znati iskoristiti ovu sinergiju i zajednički uspješno poslovati u nastupu u regiji«, kazao je Račan dodajući da je potpisivanje tog ugovora šansa ne samo za Inu i MOL nego i za Mađarsku i Hrvatsku.

»Nikad nisam mislio da će 17. srpnja postati praznik koji će biti u mom kalendaru zabilježen crvenim slovima. Ovo je šansa da se srednja Europa dokaže«, naglasio je Hernadi. Prema njegovim riječima, nije riječ samo o odluci hrvatske vlade da proda 25 posto plus jednu dionicu Ine, nego da se poboljša srednjoeuropsko partnerstvo u naftnoj industriji jer se ovdje govori o partnerstvu triju zemalja - Hrvatske, Slovačke i Mađarske.

»Zaključen je proces o kojem se može govoriti samo uz najveće pohvale. Ovaj natječaj, koji je zaključen, bio je daleko najtransparentnijih od svih s kojim sam se susreo«, kazao je predsjednik Uprave MOL-a, dodavši da ne želi davati obećanja, jer se slavlje zaključuje, a već sutra obje kompanije čeka ozbiljan rad da bi se dokazali i na tržištu.

Mađarski premijer Peter Medgyessy je kazao da je privatizacija težak posao koji se uvijek može napadati i kritizirati. No, kazao je, uspjeh privatizacije mjeri se time je li natječaj bio transparentan i je li najbolja ponuda dobila šansu, te što će tvrtka napraviti nakon privatizacije. Također je kazao da je Mađarska zainteresirana da putem privatizacije malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj dobije šansu i da se potakne razvoj.

Potpisivanjem ugovora u toj su mađarskoj kompaniji uvjereni da će strateško partnerstvo s Inom donijeti višestruku korist objema kompanijama. Također ono bi trebalo omogućiti Ini da zauzme vodeće mjesto u naftno-plinskoj industriji u istočnoj Europi te joj otvoriti pristup tržištima Slovačke, Češke, Poljske i Rumunjske.

Dada Zečić