Novi list: 18. 07. 2003.

PREMA NAŠIM PROVJERENIM NESLUŽBENIM IZVORIMA, BLISKIM VRHU HRVATSKIH PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA U ZAGREBU, JUČER POTVRĐENO

Haag osumnjičio Mirka Norca za akcije Medački džep i Oluja

Valja očekivati da će umirovljeni general prihvatiti razgovor s haškim istražiteljima i nastojati iznijeti svoje argumente za koje tvrdi da dokazuju kako on nema nikakve veze s navodnim ratnim zločinima u te dvije vojno-redarstvene akcije

RIJEKA – Prema neslužbenim, ali provjerenim informacijama, Haško tužiteljstvo osumnjičilo je umirovljenoga generala Mirka Norca za ratne zločine u vojno-redarstvenim akcijama Medački džep i Oluja. Naši izvori iz Zagreba bliski vrhu pravosudnih institucija tvrde da je u Hrvatsku stigao zahtjev za saslušanje Norca u svojstvu osumnjičenika, pitanja što zanimaju istražitelje su akcije Medački džep i Oluja.

Ti izvori tvrde da je za prvu polovicu kolovoza već zakazan i termin saslušanja i da bi ono moglo potrajati više od jednog dana. Saslušanje pred haškim istražiteljima održalo bi se u Zagrebu, u centru Haškog suda. Norac bi tamo trebao biti prevezen iz riječkog zatvora u kojem se nalazi već dvije godine. Prema izvorima iz Zagreba, haški zahtjev za saslušanje Norca sada treba biti preko Ministarstva pravosuđa proslijeđen u riječki sud koji je nadležan za generala jer je u njemu nedavno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina u Gospiću 1991.

Zahtjev stiže danas ili sutra

Norac se nakon primanja zahtjeva mora izjasniti želi li odgovarati na pitanja istražitelja. Ako to odbije može mu se dogoditi (i prilično je vjerojatno) kao generalu Gotovini da se protiv njega izravno, bez saslušanja, podigne optužnica.

Valja očekivati da će Norac prihvatiti razgovor s haškim istražiteljima i nastojati iznijeti svoje argumente za koje tvrdi da dokazuju kako nema nikakve veze s navodnim ratnim zločinima u Medačkom džepu, što nam je u nekoliko navrata već ranije preneseno preko njegovih odvjetnika. Mogućnost njegovog sumnjičenja za Medački džep već duže vrijeme je spominjana u javnosti, posebice od kako je istraživanje Medačkog džepa pokrenuto i kod nas i u Haagu.

Prema našim informacijama, iako zahtjev još nije stigao, mogao bi u Županijski sud u Rijeci doći danas ili sutra. Tada će biti proslijeđen osumnjičenom Norcu koji potom treba donijeti odluku, razgovarati i objasniti situaciju ili čekati i optužnicu. Zbog toga što je preskočio ovu stepenicu sada duboko žali drugi hrvatski general Gotovina koji je još u bijegu.

Oluja – najveća novost

U Županijskom sudu u Rijeci jučer nismo mogli dobiti potvrdu o haškim terećenjima Norca. Sutkinja Ika Šarić je samo prokomentirala da ako su informacije i točne ona u to još nije uključena. Ni drugi izvori u riječkom sudu još nisu imali saznanja o tom zahtjevu ili su barem tako tvrdili. Međutim, provjera u još nekim, obično dobro informiranim pravnim i političkim krugovima u Zagrebu, potvrdila je vjerojatnu točnost naših informacija o tome da je Haag osumnjičio Norca.

O sumnjičenju Norca za Medački džep bilo je i ranije govora, ali se uz njegovo ime dosad nisu spominjale sumnje za Oluju, pa je to najveća novost u cijeloj priči. Još se ne zna na koji dio sumnji za Oluju bi se to moglo odnositi ni kakve su optužbe.

Ako je točno ono što tvrde on i njegovi odvjetnici za Norca još postoji šansa jer sada ima priliku svojim činjenicama opovrgnuti sumnje tužitelja i natjerati ih da na koncu odustanu od njegova konačnog optuživanja. On i njegovi advokati tvrde da za to imaju jake argumente, a podsjećaju da je i general Stipetić u jednoj fazi te istrage bio osumnjičeni, ali se nakon njegova saslušanja odustalo od optuživanja. Tome se sada nadaju Norac i njegovi odvjetnici.

Ico MIKULIČIĆ