Vjesnik: 18. 07. 2003.

Je li Molu neizravno osiguran prvokup ostalih dionica Ine

Dio stručnjaka upozorava da će Mol, s po dva mjesta u Upravi i Nadzornom odboru, dobiti više upravljačkih prava nego što mu pripada prema suvlasničkom udjelu, što znači da će budući suvlasnici biti zakinuti, a time objašnjavaju i neočekivano visok iznos koji je Mol ponudio za četvrtinu Ininih dionica / Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić pak tvrdi da će Mol imati manja prava nego što bi ih imao da je riječ o čistoj financijskoj transakciji, a ne o traženju strateškog partnera

ZAGREB, 17. srpnja – Hoće li mađarska naftna kompanija Mol kupnjom 25 posto plus jedne dionice Ine za 505 milijuna dolara dobiti čak 50 posto upravljačkih prava u najvećoj hrvatskoj kompaniji, dakle znatno više nego što bi trebala prema svom suvlasničkom udjelu?

O odgovoru na to pitanje, koje je posljednjih dana uzburkalo hrvatsku političku scenu, ne slažu se ni političari niti stručnjaci. Oporbeni političari tvrde da se Molu de facto nudi 50 posto kontrole nad hrvatskom naftnom i plinskom kompanijom, jer će njegova dva člana u Nadzornom odboru i u Upravi Ine moći blokirati donošenje svake važnije odluke. Tako hrvatska strana, iako će zadržati 75 posto dionica, ni jednu ključnu odluku vezanu uz restrukturiranje i budućnost Ine neće moći donijeti samostalno. Naime, za takve će odluke trebati najmanje šest glasova u Ininim sedmeročlanim upravljačkim tijelima, gdje će hrvatska strana imati pet, a mađarska dva predstavnika.

Neki stručnjaci čak tvrde da je time, nakon što je Vlada zaključila da potencijalnom strateškom partneru neće ponuditi pravo prvokupa kako bi postao većinski vlasnik, »prvokup ipak proguran na mala vrata«. Davanje mogućnosti strateškom partneru da blokira sve odluke s kojima se ne slaže odbija, prema njihovom mišljenju, ostale zainteresirane ulagače u Inu. Jer, tko će sljedeće godine na burzi ponuditi dobru cijenu za Inine dionice ako zna da će u tom slučaju pri svim važnijim poslovnim odlukama ovisiti o Molovoj dobroj volji, napominju ti stručnjaci.

Uz to, upozoravaju da će Mol s po dva mjesta u Upravi i Nadzornom odboru ipak dobiti nešto više upravljačkih prava nego što mu proporcionalno pripada prema suvlasničkom udjelu, što znači da će budući suvlasnici biti zakinuti. Time objašnjavaju i neočekivano visok iznos koji je Mol ponudio za četvrtinu Ininih dionica.

S druge strane, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić tvrdi da je Mol dobio upravljačka prava sukladna njegovu suvlasničkom udjelu. Štoviše, prema njegovim riječima, Mol će imati manja prava nego što bi ih imao da je riječ o čistoj financijskoj transakciji, a ne o traženju strateškog partnera.

Nadzorni odbor i Uprava većinu će odluka donositi natpolovičnom većinom. Konkretno, za odluke o poslovima vrijednim do 80 milijuna kuna bit će dovoljna samo četiri od sedam glasova članova Uprave, a samo će za strateške odluke trebati šest glasova, objašnjava Jurčić.

To ne bi trebalo stvoriti bitne probleme, kako tvrdi oporba, jer su svi potencijalni strateški partneri morali prihvatiti početkom ove godine dovršen Inin petogodišnji strateški i financijski razvojni plan vrijedan oko 1,6 milijardi dolara, u kojem su predviđena sva važna ulaganja, a izradila ga je Ina i dobila suglasnost hrvatske vlade. Budući da će se ti planovi, ovisno o situaciji na tržištu, moći mijenjati maksimalno do 10-ak posto, Inin je razvoj već određen, ističe Jurčić, pa ne postoji opasnost da ga Mol zaustavi ili bitno izmijeni blokadom u Nadzornom odboru ili Upravi. Kompaniji koja ulaže više od 500 milijuna dolara mora se osigurati kontrolni mehanizam pri donošenju najvažnijih odluka, napominje ministar.

Rasprave o Ini mogle su se i očekivati, posebno stoga što privatizacija najveće hrvatske kompanije počinje nekoliko mjeseci prije izbora. Zato bi bilo najbolje da Vlada na izvanrednoj sjednici Sabora objavi sve s Molom sklopljene ugovore i obrazloži uvjete prodaje – tako će najbolje raščistiti brojne nejasnoće, a samom poslu time više ne može naštetiti.

Željko Bukša