Novi list: 19. 07. 2003.

NASTAVAK BRITANSKE AFERE »FRIZIRANJA« OBAVJEŠTAJNIH PODATAKA KOJI SU OPRAVDALI NAPAD NA IRAK

Pronađeno tijelo nestalog inspektora UN-a?

David Kelly, bivši inspektor UN-a za razoružanje, priznao je da se sastao s novinarom BBC-a, koji je svojim tvrdnjama pokrenuo verbalni rat između BBC-a i vlade

LONDON – Britanska policija pronašla je u petak tijelo koje odgovara opisu nestalog bivšeg inspektora UN-a za razoružanje, čije je ime bilo u središtu afere oko »friziranja« obavještajnih podataka kao opravdanja za napad na Irak, javljaju agencije.

Obitelj Davida Kellyja, mikrobiologa u britanskom ministarstvu obrane, koji je radio s inspektorima UN-a u Iraku, prijavila je njegov nestanak u četvrtak pošto se do ponoći nije vratio iz šetnje. »Pronađeno tijelo odgovara opisu Dr. Kellyja«, kazao je glasnogovornik policije okruga Thames Valley. Dodao je da tijelo nije formalno identificirano no odjeća osobe pronađene blizu doma Dr. Kellya u Oxfordshireu (zapadno od Londona) odgovara opisu nestaloga.

Kelly (59), koji je dobrovoljno odgovarao pred parlamentarnim odborom za vanjske poslove, priznao je zastupnicima da se s novinarom BBC-a Andrewom Gilliganom sastao u tri navrata od rujna 2002., objavio je u petak britanski dnevni list Guardian. No taj je stručnjak izrazio nevjericu da bi on mogao biti jedini izvor za izvješće BBC-a koje je pokrenulo verbalni rat između BBC-a i britanske vlade. »Vjerujem da nisam jedini izvor. Iz razgovora sa mnom ne vidim kako je on mogao izvesti onako autoritativne izjave«, rekao je Kelly.

Gilligan se u izvješću pozvao na tajni izvor koji mu je otkrio da je Blairov savjetnik za odnose s javnošću, Alastair Campbell, pritisnuo obavještajce da u dosje o Iraku ubace dvojbenu tvrdnju o spremnosti Bagdada da oružje za masovno uništenje aktivira u roku od 45 minuta. Campbell je opovrgnuo da je tako nešto učinio, a Kelly je pred zastupnicima priznao susrete s Gilliganom ali i zanijekao da mu je prenio tvrdnju o Campbellovoj naredbi za lažiranjem podataka.

Ni tri mjeseca nakon svrgavanja režima iračkog predsjednika Sadama Huseina nije pronađeno oružje za masovno uništenje. Ministarstvo obrane, koje ustrajava u svojim tvrdnjama da je dr. Kelly bio jedini izvor informacija za BBC-jevu priču, izložilo ga je velikom pritisku službeno ga ukorivši zbog »nedopuštenih« sastanaka s novinarom, piše Guardian. List dodaje da se Kelly nedavno požalio što mu je dom opkoljen novinarima. Parlamentarni zastupnici koji su ga saslušavali posvjedočili su da je odavao dojam čovjeka zbunjenog medijskom pozornošću i pritiskom ministarstva obrane čija su dva djelatnika sjedila s njegove lijeve i desne strane dok je davao iskaz. (Hina/Reuters/AFP)