Slobodna Dalmacija: 19. 07. 2003.

SUSRET GEORGA BUSHA S TONYJEM BLAIROM PROTJEČE U ZNAKU OBRANE POHODA NA IRAK

Povijest će opravdati rat u Iraku, pa ako se oružje i ne nađe

WASHINGTON — Američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair branili su u četvrtak napad na Irak kojim je zbačen Saddam Hussein pred kritikama da pozivanje na iračko oružje masovnog uništavanja nije moglo biti opravdanje za rat.

Bush i Blair su posljednjih tjedana pod snažnim pritiskom optužbi da su prenaglašavali prijetnju koju je nosilo navodno iračko oružje masovnog uništavanja kako bi opravdali napad na Irak. Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući branili svoju odluku o napadu na Irak, naglašavajući kako je Saddam Hussein bio opasnost za mir i sigurnost bez obzira na oružje masovnog uništavanja.

Blair je u četvrtak posjetio Washington usred afere u kojoj se pokazuje da njegove i Bushove prijeratne tvrdnje da Hussein nastoji doći do nuklearnog materijala nemaju temelja. Tvrdnje o nuklearnome materijalu bile su dio optužbi da irački režim ima oružje za masovno uništavanje koje su poslužile kao opravdanje za napad na Irak. Američke snage unatoč naporima ni nekoliko mjeseci nakon okončanja rata u Iraku nisu našle oružje za masovno uništavanje u zemlji. Upitan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući hoće li preuzeti odgovornost za izjavu o nuklearnome materijalu koja se pokazala pogrešnom, Bush je kazao kako preuzima odgovornost što je pokrenuo vojnu akciju i što je sastavio koaliciju koja je zbacila Saddama Husseina.

On je kazao kako su američke i britanske obavještajne službe jasno i uvjerljivo pokazale "da je Saddam Hussein bio prijetnja sigurnosti i miru". Bush je ipak ponovio svoju tvrdnju kako je Hussein nastojao obnoviti svoj program nuklearnog oružja unatoč upitnosti obavještajnih podataka koji stoje iza te tvrdnje. "Saddam Hussein je proizvodio i posjedovao kemijsko i biološko oružje i nastojao je obnoviti svoj program nuklearnog oružja", rekao je Bush. "Režim Saddama Husseina bio je ozbiljna i narastajuća prijetnja. Uzimajući u obzir povijest Saddamova nasilja i agresije, bilo bi lakoumno imati povjerenja u njegovu razumnost ili suzdržanost". "Snažno vjerujem da je on nastojao obnoviti svoj program nuklearnog oružja", kazao je Bush.

Blair je u prijašnjem obraćanju američkom Kongresu kazao kako će povijest oprostiti SAD-u i Britaniji za napad na Irak, čak i ako se pokaže da nisu bile točne optužbe da je iračko oružje masovnog uništavanja značilo prijetnju. On je u toplo i na trenutke burno pozdravljenu govoru Kongresu kazao kako je svrgavanje Saddama Husseina bilo opravdano iako još uvijek nije pronađeno oružje za masovno uništavanje. "To je nešto što će nam povijest, uvjeren sam, oprostiti", kazao je Blair. Blair je kazao kako bi propuštanje suprotstavljanja prijetnji bilo nešto "što povijest ne bi oprostila".

"Dok god sam na ovom položaju, neću riskirati živote američkih građana pretpostavljajući dobru volju kod opasnih neprijatelja", kazao je Bush. On je kazao kako je Irak test za saveznike. "Naši neprijatelji traže znakove oklijevanja. Traže znakove slabosti. Neće naći nikakve", rekao je Bush. I Bush i Blair su povezali borbu protiv terorizma i nastojanje da se izgradi mir na Bliskom istoku. "Ovaj terorizam neće biti poražen bez mira na Bliskom istoku", rekao je Blair u govoru Kongresu. (H)