Novi list: 19. 07. 2003.

GLAVNA TUŽITELJICA CARLA DEL PONTE

Možda ovaj slučaj prepustimo Hrvatskoj

BANJA LUKA/ZAGREB – Glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte u petak je u Banjoj Luci na novinarski upit u kojoj je fazi optužnica protiv hrvatskog generala Mirka Norca, kazala da optužnica još nije podignuta ali da je istražni proces protiv generala Norca okončan na Haškome tribunalu. »Razmišljamo da li da proces u slučaju Norac prepustimo pravosuđu RH s obzirom da ga ono već procesuira. Još nismo donijeli konačnu odluku«, kazala je del Ponte.

»Zagrebu se neće u potpunosti otvoriti vrata EU-a ako Gotovina ne bude izručen«, upozorava u interviewu za Neue Zuercher Zeitung Carla del Ponte.

Del Ponte se žali na nedovoljnu suradnju Hrvatske i Srbije i Crne Gore s haaškim sudom: »Hrvatska surađuje s nama kako bismo dobili pristup dokumentima i svjedocima«, priznaje Del Ponte, podsjećajući također da je zahtjev za izručenjem generala Bobetka postao bespredmetan njegovom smrću. »No, još uvijek čekamo na nekadašnjeg generala Gotovinu. Tu ima političkih teškoća što mi pak ne toleriramo«, naglašava glavna tužiteljica ICTY-a.

»Mi redovito informiramo međunarodnu zajednicu o stanju suradnje«, dodaje Del Ponte, konstatirajući da su »rasprave, vođene na solunskom summitu EU-a predstavljale za nas povoljan razvoj događaja. Zemlje si ne mogu trajno priuštiti toleriranje ratnih zločinaca na svom teritoriju«, ističe ona.

(Hina)