Vjesnik: 19. 07. 2003.

Dok šest sindikata traži Jurićev odlazak s čelnog mjesta SSSH, on kaže da je riječ o ucjeni

Šest granskih sindikata zahtijeva da se do 27. srpnja sazove sjednica Vijeća SSSH o provjeri povjerenja predsjedniku te sindikalne središnjice/ Čelnik SSSH kaže da će Predsjedništvo 2. rujna odlučiti kada će biti sjednica Vijeća jer se zbog godišnjih odmora ne može sastati Predsjedništvo, koje jedino ima ovlasti sazivati Vijeće/ Savez izgleda, prema Juriću, mora postojati samo zato da bi on imao gdje raditi, kaže čelnica Sindikata trgovine Ana Knežević

ZAGREB, 18. srpnja - Ako se u statutarnom roku, do 27. srpnja, ne sazove sjednica Vijeća Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o provjeri povjerenja predsjedniku Davoru Juriću, šest granskih sindikata zatražit će na izvanrednoj sjednici Vijeća da se Jurić smjeni.

Najavili su to u petak na konferenciji za novinare čelnici sindikata poljoprivrede (PPDIV), trgovine, tekstila, ugostiteljstva, šumarstva i male privrede. »Ako se Jurić ne makne iz SSSH, mi ćemo izići iz Saveza«, zaprijetila je »struja« u toj najjačoj sindikalnoj središnjici, koja traži Jurićev odlazak.

Sat i pol kasnije, Davor Jurić je na posebnoj konferenciji, na koju je pozvao čelnike sindikata metalaca, energetike i zdravstva, druge »struje« koja ga podržava, rekao da će Predsjedništvo 2. rujna odlučiti kada će biti sjednica Vijeća. Sada se, kaže, zbog godišnjih odmora ne može sastati Predsjedništvo, koje jedino ima ovlasti sazivati Vijeće.

Sjednica Vijeća bila je zakazana za 17. srpnja, ali je, iako je 45 od 52 člana Vijeća bilo spremno doći na sjednicu, otkazana. Odgodu su zahtijevali »Jurićevi« sindikati metalaca, energetike i zdravstva, koji neće raspravljati o povjerenju Juriću dok Sindikat PPDIV ne plati 800.00 kuna duga Savezu.

Čelnici sindikata metalaca i zdravstva Ivo Marjanović i Dražen Managić rekli su da će i najesen bojkotirati sjednicu Vijeća ako dužnici ne plate dug Savezu, koji se popeo na 1,35 milijuna kuna.

Provjeru povjerenja i Jurićevu ostavku zatražili su Sindikat tekstila i Sindikat PPDIV-a zbog, kako kažu predsjednici Josip Zidanić i Josip Pavić, kompromiserske i licemjerne politike koju vodi Jurić, posebice o izmjenama Zakona o radu. Jurić, kažu, treba otići i zato što nisu doneseni akti o novom ustroju i financiranju Saveza te kadrovskom ekipiranju.

Dok im Jurić poručuje da su sami krivi što nisu »konzumirali« priliku da Predsjedništvo 7. srpnja odluči o datumu sjednice Vijeća, sindikalna »šestorka« optužuje Jurića da je izmanipulirao članove Vijeća te prekršio zaključak Predsjedništva o sazivu sjednice Vijeća u roku 14 dana.

»Mi ne rušimo SSSH, želimo ga reformirati, ali i redefinirati i integrirati sindikalnu scenu u Hrvatskoj«, kaže predsjednica Sindikata ugostiteljstva Vesna Dejanović. Kaže da su promjene tražili i prije, ali su na lanjskom kongresu proglašeni neprijateljima Saveza.

Jurić je, tvrdi Dejanović, nakon kongresa govorio da bi, da nije izabran za predsjednika, završio na burzi, te najavio kako će se obračunati sa sindikatima koji kane izaći iz SSSH. Priznali smo ga za legitimnog predsjednika, kaže ona, ali Jurić sedam mjeseci nije ništa učinio na novom ustroju SSSH, nego je vodio »ridikulozne« sjednice.

»Kao najveća središnjica, SSSH mora hitno preuzeti aktivnu ulogu ili će kao dinosaur izumrijeti. Ovakav Savez ne može biti ni kvalitetan socijalni partner ni neprijatelj. Savez izgleda, prema Juriću, mora postojati samo zato da bi on imao gdje raditi«, kaže čelnica Sindikata trgovine Ana Knežević.

Tekstilac Josip Zidanić upozorava Jurića da će, ako šest sindikata napuste Savez, zbog financijskih teškoća (oko dva milijuna manjka novca) morati otpustiti 70 ljudi, a ne samo 38, koliko se predviđa po novom ustroju. Ti sindikati okupljaju 44 posto članstva ili oko 110.000 od 250.000 članova koliko ima Savez.

Rezovi su nužni, ističe Zidanić, jer uz pad prihoda i 250.000 članova u Savezu i sindikatima radi 250 zaposlenih, a 1994. godine bilo je 500.000 članova i samo 200 zaposlenih. »Sindikat tekstila duguje Savezu 100.000 kuna, ali to neće platiti. Odlučili smo da Jurića i ekipu od koje nema koristi nećemo više financirati«, kaže on.

»Jurićeva je sreća da ga izravno ne bira članstvo, jer bi završio na burzi i to s bitno manjom otpremninom i otkaznim rokom!«, kaže čelnik PPDIV-a Josip Pavić. Poručuje da će rado platiti 800.000 kuna kada SSSH usvoji novi model ustroja i financiranja.

Jurić, tvrdi »šestorka«, koči i sabotira reformu SSSH da bi sačuvao fotelju. Ne žele više biti Jurićevi »taoci«, te najavljuju da neće pod svaku cijenu ostati u Savezu. Hoće li se priključiti drugim središnjicama ili osnovati novu, zasad ne otkrivaju.

Na pitanje o mogućem raspadu SSSH, iziđu li iz njega jaki granski sindikati, Jurić je odgovorio da šest sindikata svojim postupcima niskim udarcima ucjenjuju Savez. Nema ništa protiv provjere povjerenja pa i izvanrednoga kongresa i ne pada mu napamet da se ne sazove sjednica Vijeća, ali se za nju moraju steći statutarni uvjeti.

»Zahtjev Sindikata PPDIV-a za mojom ostavkom je osobni čin. Ja sam zahtjev odbio, jer je neutemeljen i bez ijednog pravog argumenta«, kaže Jurić. Ističe kako nikad nije izjavio da je ZOR u cijelosti dobar, što mu se imputira kao najveći grijeh.

Ljubinka Marković