Slobodna Dalmacija: 19. 07. 2003.

ODVJETNICI OSUMNJIČENOGA GENERALA ZATRAŽILI ODGODU SASLUŠANJA

Norac pristao na razgovor s haaškim istražiteljima

ZAGREB — General Mirko Norac prihvaća razgovore s haaškim istražiteljima sukladno zahtjevu za njegovo saslušanje u svojstvu osumnjičenika za akcije Medački džep i Oluja. Njegovi odvjetnici su istodobno zamolili da Vladin ured za suradnju s Haaškim sudom intervenira kako bi se razgovori planirani za 12. i 13. kolovoza pomaknuli na prve dane rujna. Toliko je obrani potrebno da se general Norac bolje pripremi za te razgovore, posebno vezano uz pitanja za Oluju. Posebna priprema obrani i generalu Norcu neće biti potrebna kada je u pitanju Medački džep.

Predstojnik Vladina ureda za suradnju s Haaškim sudom Frane Krnić time je potvrdio novinarima da je njegov ured prije nekoliko dana zaprimio zahtjev Haaškog tužiteljstva za obavijesni razgovor s generalom Norcem i isti dan ga proslijedio u službenu proceduru preko Ministarstva pravosuđa. Krnić je tome dodao da je zahtjev Norčeva odvjetnika Ivana Kerna za prolongiranje datuma razgovora već proslijedio haaškim istražiteljima, a odgovor očekuje nakon što bude dostavljen u pisanoj formi, što će se obaviti već u ponedjeljak.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Krnić je istaknuo da Vladu nije iznenadio haaški zahtjev za razgovor jer se to moglo očekivati na temelju određenih izjava Haaškog tužiteljstva da imaju interes za utvrđivanje djelovanja generala Mirka Norca u razdoblju koje se spominje u zahtjevu. Takav interes Haaškog tužiteljstva rezultat je istraga i obavijesnih razgovora koje su prije obavili.

Ocjenjujući da je general Norac dobro odlučio pristajući na razgovor, Krnić je ustvrdio da će Vladin ured biti na raspolaganju generalu Norcu i njegovoj obrani i priskrbiti im sve materijale i dokumente što bude u njihovoj moći. Krnić tomu dodaje da su razgovori rutinska proceduralna stavka nakon koje hrvatsko tužiteljstvo može odustati od daljnjeg procesuiranja ili podići optužnicu.

Koliko je realno očekivanje da će Haaško tužiteljstvo nakon obavijesnog razgovora predati predmet hrvatskom pravosuđu, zanimalo je novinare. Krnić pojašnjava da ustupanje predmeta ne znači odstupanje od optužnice, a hoće li doći do odstupanja od optužnice nitko ne može u ovom trenutku spekulirati. Jednako tako ne može se spekulirati ni oko ustupanja procesuiranja hrvatskom pravosuđu. No, Krnić napominje da je u tom smislu svojedobno bilo razgovora s haaškim tužiteljstvom, ali generalno, a ne o pojedinačnom slučaju, pa dakle ni o generalu Norcu. Takva odluka ovisi o "ocjeni" koju će u Haagu dobiti hrvatsko pravosuđe ako se bude prosuđivalo koliko je naše pravosuđe sposobno voditi takve procese. Krnićeva je ocjena da je proces gospićkoj skupini u Rijeci dobra preporuka za hrvatsko pravosuđe.

Razgovor usred ljetne stanke nije ništa neobično, drže u Vladinom uredu za suradnju s Haaškim sudom. Haaško tužiteljstvo doista ide na godišnji odmor od 5. do 25. kolovoza, ali ne znači da sva administracija ne radi. Uz to, napominje Krnić, i Haaško tužiteljstvo pritišću rokovi jer 2004. godine prestaju istrage.

Novinare je zanimalo koliko su utemeljene spekulacije o pristizanju novih optužnica pri čemu su se posebno spominjala imena ratnih dužnosnika s područja Slavonije. Krnić je u odgovoru još jednom opetovao da Haaško tužiteljstvo vodi istrage, pa je logično pretpostaviti da će biti i optužnica. Njegova je prosudba da taj broj neće biti spektakularan. A spominjanje konkretnih imena (Glavaš, Merčep, Šeks) samo je spekulacija bez ikakve osnove.

U upitniku Europske komisije vezanom uz ocjenu hrvatske kandidature za članstvo u EU-u pet točaka se odnosi i na suradnju s Haaškim sudom. Odgovori će biti gotovi na ta pitanja već sljedeći tjedan, a na jednu od točaka će odgovoriti hrvatsko pravosuđe. Riječ je o prosudbi o tome koliko je nacionalno pravosuđe sposobno suditi ratne zločine.

Olga RAMLJAK

CARLA del PONTE: OPTUŽNICA JOŠ NIJE PROŠIRENA

BANJA LUKA — Tužiteljstvo Haaškog tribunala još uvijek nije proširilo optužnicu protiv hrvatskoga generala Mirka Norca - izjavila je u petak u Banjoj Luci glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte.

Ona je novinarima kratko prokomentirala ovu temu riječima: "Završena je još jedna istraga o ovom slučaju i razmišljamo o tome da li da dopustimo hrvatskim vlastima da provedu i drugo suđenje protiv Mirka Norca."

DOPIS PUN OPĆENITIH NAVODA

- Dopis koji nam je Haaški sud uputio sadržava vrlo općenite navode poput onih da je u Medačkom džepu ubijeno 38 civila, da je u vojno-redarstvenoj akciji Oluja srušeno 17 tisuća kuća i protjeran i ubijen velik broj civila, pa je nemoguće iz toga razabrati što se točno generalu Norcu stavlja na teret - ističe odvjetnik Ivan Kern. Napominje, međutim, kako je riječ o informativnom razgovoru, kojemu će general Norac pristupiti u statusu osumnjičenika, kao što su svojedobno imali i generali Petar Stipetić i Rahim Ademi.

- Moj se branjenik ne osjeća krivim jer je u akciji Medački džep bio ranjen i ne može ni znati je li se na tom mjestu 1991. godine dogodio ratni zločin. Posebno smo iznenađeni sumnjom u njegovo djelovanje u Oluji jer uopće ne znamo o čemu se radi - rekao je Norčev odvjetnik Tomislav Sabljar.