Slobodna Dalmacija: 20. 07. 2003.

OTKRIVEN BUSHOV IZVOR INFORMACIJA O AFRIČKOM URANU ZA IRAK

Napad na Irak izazvala - talijanska novinarka

RIM — Dossier s lažnim dokumentima o navodnoj prodaji nigerijskog urana Iraku i što je bio jedan od razloga za pokretanje najmasovnije invazije jedne države poslije Drugoga svjetskog rata, Amerikancima je predala talijanska novinarka. Taj dossier je naveo američkog predsjednika Georgea Busha da napadne Irak.

Zbog gluposti (Talijani imaju izraz "buffala", što bi se moglo prevesti kao podvala, glupost, nešto što nema veze s istinom) izbio je, uz ostalo, rat do kojeg nije trebalo doći. Jer, Bush je napad na Irak pravdao preventivnim sprječavanjem stvaranja nuklearne bombe za što se navodno priprema Saddam Hussein. Sada se vidi kako nije imao niti mogućnost, ni sa čime, a kamoli s tehnologijom i znanjem, provesti. Nije imao ni uran, a sve je krenulo od jedne talijanske novinarke, Elisabette Burba, koja je predala američkom veleposlanstvu u Rimu dossier, koji je prikupila s lažnim dokumentima od navodno povjerljivog izvora o navodnoj prodaji urana iz Nigerije u Irak.

Tom dossieru su povjerovali agenti CIA-e, a šefu tajne američke službe Georgeu Tenetu i Bijela kuća, a Bushu (koji je tijekom govora o stanju nacije 28. siječnja ove godine u 16 riječi izgovorio da je uran Irak kupio iz Nigerije i zbog toga treba napasti Bagdad) i britanski premijer Tony Blair, talijanski premijer Silvio Berlusconi i svi oni koji su poduprijeli američku invaziju na Irak.

Dakle novinarka tjednika "Panorame" Elisabetta Burba je do lažnih dokumenta, kako sama priča u listu "Corriere della Sera" od subote, o navodnoj prodaji nigerijskog urana Saddamu Husseinu za proizvodnju nuklearne bombe, došla preko svoga, kako kaže, povjerljivog izvora. Burba, koja nekoliko godina piše u "Panorami" o međunarodnim događajima, došla je do određenih podataka "u listopadu 2002. kada mi je jedan moj izvor, koji se do tada pokazao vjerodostojnim, dao neke dokumente o tome da je Irak iz Nigerije kupio uran. Shvatila sam da bi to mogao biti svjetski scoop, ali upravo zbog toga sam bila zabrinuta. A ako je riječ o lažima i ja ih objavim, završila bih novinarsku karijeru", kaže Burba i navodi kako je o svemu razgovarala s odgovornima u redakciji i otišla provjeravati istinitost u Nigeriju.

U dokumentu koji je imala govorilo se o nevjerojatnoj količini urana. "Činilo mi se pretjerana pošiljka od više od 500 tona, koja je trebala krenuti iz Niameya u Atlantik gdje bi bila prekrcana na druge brodove. Nije bilo drugih naznaka o prijevoznim sredstvima niti o sporazumima za konačnu predaju. Vratila sam se iz Nigerije i objasnila sam glavnom uredniku kako mi se priča činila lažnom", piča Burba.

Glavni urednik "Panorame" je Carlo Rossella, veliki poznavatelj i ljubitelj SAD-a, koji je i uoči napada na Irak i za vrijeme napada u svim televizijskim emisijama u koje je pozivan zdušno branio Busha i razloge napada na Irak.

"Donijeli smo odluku da još istražujemo i Rossella mi je organizirao susret s nekim ljudima iz američkog veleposlanstva. Otišla sam sama i predala im dossier. Nitko mi više nije rekao ništa i u svakom slučaju bili smo već odlučili da to ne objavimo, jer nije bilo mogućnosti daljnjih provjera vjerodostojnosti cijele stvari i nismo htjeli riskirati.

Obavijestila sam svoj izvor da neću objaviti priču i za mene je tu završio slučaj", kaže Burba i dodala kako nije pomislila da će taj dossier biti "dokaz" koji je Bush spomenuo kao razlog napada na Irak. O tim dokumentima talijanska novinarka Burba nije razgovarala s talijanskom tajnom službom SISMI.

Silvije TOMAŠEVIĆ