Vjesnik: 21. 07. 2003.

Preduga suđenja porezne obveznike stajala milijun kuna

ZAGREB, 20. srpnja - Milijun kuna isplaćeno je iz državnog proračuna za novčane naknade građanima kojima su Europski sud za ljudska prava i Ustavni sud potvrdili da sudski postupci koje vode pred hrvatskim sudovima traju nerazumno dugo, podaci su Vladina ureda za suradnju s Europskim sudom za ljudska prava.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu dosudio je do sada oko 110 tisuća eura, a Ustavni sud 200 tisuća kuna za novčane naknade tužiteljima kojima su povrijeđena ljudska prava (ne)postupanjem nadležnih državnih tijela, uglavnom sudova.

Hrvatski građani zaštitu svojih prava na sudu u Strasbourgu mogu tražiti od kraja 1997., kada je Hrvatska primljena u punopravno članstvo Vijeća Europe. Od tada je taj sud prihvatio 16 tužbi i dosudio novčane naknade.

U pojedinim slučajevima one nisu prelazile 10 tisuća eura, jer je taj sud prihvatio samo tužbe zbog suđenja u nerazumnom roku ili zbog nedostupnosti suda pri čemu se dosuđuje samo naknada za nematerijalnu štetu.

U Uredu za suradnju s Europskim sudom za ljudska prava smatraju da bi kazne i odštete mogle biti mnogo veće u slučaju da se sud upusti u rješavanje biti spora i kada bi davao naknade za stvarnu materijalnu štetu.

Od 1999., kada je građanima otvoren pristup Ustavnom sudu i prije iscrpljenog pravnog puta, odnosno konačne sudske presude, pa do ožujka 2002., od kada je Sud dobio mogućnost određivanja novčanih naknada građanima kojima je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku, podnesene su 64 tužbe zbog nerazumnog roka.

No, od ožujka 2002. broj takvih ustavnih tužbi znatno je povećan. Ukupno je podneseno 910 tužbi zbog nerazumnog roka, a riješeno ih je 389, uglavnom odbijanjem ili podbačajem. Prihvaćeno je 35 tužbi, pri čemu je sudovima naređeno da najdulje za šest mjeseci riješe dugotrajne postupke, a u 32 slučaja dosuđena je i naknada od 1500 do 30.000 kuna.

Visinu naknade Sud je određivao ocjenjujući težinu povrede u svakom pojedinom slučaju i vodeći računa o gospodarskom stanju u Hrvatskoj. (Hina)