Vjesnik: 21. 07. 2003.

Oporba traži ostavku Tonyja Blaira zbog slučaja Kelly

Unatoč političkoj krizi koja je izbila nakon smrti uglednog stručnjaka za iračko naoružanje, britanski premijer Tony Blair poručuje da ne namjerava odstupiti

LONDON, 20. srpnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Velika Britanija i dalje je u šoku, nakon smrti dra Davida Kellyja, savjetnika u ministarstvu obrane. On je u petak pronađen mrtav, prerezanih žila na lijevom zapešću, a u blizini njegova tijela bili su i nož te paket tableta protiv bolova. Taj stručnjak za naoružanje bio je mimo svoje volje uvučen u veliku svađu između BBC-ja i britanskog ministarstva obrane. U javnosti je dr Kelly bio imenovan kao glavni izvor za spornu BBC-jevu priču, kako je britanska vlada napuhavala opasnost od Iraka da bi opravdala rat. Nagađa se da je sebi oduzeo život kada su pritisci sa svih strana postali nepodnošljivima.

Konzervativna oporba zatražila je ostavku Tonyja Blaira zbog slučaja Kelly. Isti zahtjev postavila je i bivša laburistička ministrica Glenda Jackson. Unatoč političkoj krizi koja je izbila nakon smrti uglednog stručnjaka za iračko naoružanje, britanski premijer Tony Blair najavio je da namjerava ostati na dužnosti.

Blair se nalazi na dalekoistočnoj turneji, a vijest o smrti dra Kellyja navodno ga je vrlo duboko potresla. Premijer tvrdi da prihvaća odgovornost za sve postupke svojih ministara i dužnosnika, ali želi da se pričekaju rezultati službene sudske istrage o Kellyjevoj smrti, koja je već najavljena.

Samo nekoliko sati prije svoje smrti znanstvenik je uputio e-mail novinarki New York Timesa, Judith Miller, u kome je rekao da »mnogi mračni glumci igraju različite igre«. Britanski list Sunday Times, kome je dr Kelly dao jedan od svojih zadnjih intervjua, piše u nedjelju da se znanstvenik osjetio izdanim od ministarstva obrane, za koje je radio. To je ministarstvo, naime, medijima provalilo da je on bio izvor za spornu BBC-jevu priču. Dr Kelly je svojim šefovima ranije priznao da je kontaktirao s BBC-jevim novinarem, ali je od njih dobio obećanje da njegovo ime neće biti objavljeno. Potom su glasnogovornici ministarstva obrane Kellyjev identitet ipak otkrili pojedinim novinarima, pa se znanstvenik mimo svoje volje našao u središtu afere. Neki sada tvrde da mu se na poslu prijetilo i zatvorom zbog odavanja službene tajne. David Kelly se prije smrti i požalio Sunday Timesu da se nalazi pod »nepodnošljivim pritiskom«, zatekavši se u samom epicentru zavade oko iračkog oružja.

Svađa na tu temu, koja se zametnula između BBC i britanskih vlasti ima ozbiljne implikacije. Ona se, naime, svodi na pitanje je li vlada povela naciju u rat protiv Iraka na temelju krive premise o velikoj opasnosti od Saddama.

Osim vlade, pod velikim pritiskom je i BBC, jer je i on igrao važnu ulogu u događajima koji su dra Kellyja odveli u smrt. Jedan od BBC-jevih urednika anonimno je izjavio Sunday Telegraphu: »Mi smo vodili rat oko prezentacije činjenica, a taj siromah bio je rastrgan nakon što se našao u sredini«.

BBC je za Kellyjevog života štitio njegov identitet, no u nedjelju je priznao da je taj znanstvenik doista bio glavni izvor spornog izvješća o Iraku. Izjavu u tom smislu dao je direktor BBC-jevih vijesti, Richard Sambrook. On je rekao da je njegova kuća točno prenijela informacije dobivene od dra Kellyja, te najavio punu suradnju u daljoj istrazi.

Skandal je bacio sjenu na turneju Tonyja Blaira po Dalekom istoku. Tijekom nje je britanski premijer u nedjelju iz Južne Koreje apelirao da se nuklearna kriza u susjednoj Sjevernoj Koreji riješi dijalogom i pregovorima. Iduća postaja njegovog puta je Kina, gdje će novinare u Blairovoj pratnji i dalje iznad svega zanimati smrt dra Kellyja i njene dalje implikacije.

Jasna Zanić Nardini