Novi list: 21. 07. 2003.

HAŠKO TUŽITELJSTVO NE GUBI VRIJEME I PRIPREMA SUĐENJE ZA VOJNO-REDARSTVENU AKCIJU »MEDAČKI DŽEP« (ALI NE I »OLUJA«)

U Hrvatsku stigao glavni haški istražitelj radi ispitivanja Norca

Pretpostavlja se da glavni istražitelj Patrick Perez Lopes priprema saslušanje glavnih aktera akcije »Medački džep«

ZAGREB – Haški tribunal, nakon što je objavio da sumnjiči generala Mirka Norca za događanja u Medačkom džepu i »Oluji«, očito ne gubi vrijeme. Odvjetnik, Goran Mikuličić, vrati se ovog vikenda iz Haaga u Zagreb, a s njim u zrakoplovu je bio šef haških istražitelja Patrick Perez Lopes. Kako saznajemo to je dio pripreme za suđenje akterima iz akcije Medački džep (ne i »Oluja«), koje Haag gotovo sigurno prepušta Hrvatskoj. Lopes bi izgleda trebao saslušavati glavne aktere, pa i generala Norca, koji zasad ima status osumjičenika, ne i optuženika.

– Imao sam prilike razgovarati s Lopesom. Razgovrali smo neformalno u avionu, ali ništa konkretno. Indirektno sam mu dao do znanja da je u postupku protiv generala Gotovine, zbog zaštite određenih državno-pravnih interesa, hrvatska Vlada zainteresirana da se, ukoliko dođe do tog postupka, prijavi kao Amicus Currae. On je rekao da mu je to potpuno jasno, no, ponavljam, bio je to sasvim neformalni razgovor.

Na upit postoji li mogućnost – a o čemu se već spekulira da se i generalu Gotovini sudi u Hrvatskoj, odvjetnik Mikuličić kaže da takva mogućnost postoji, ali odluku o tome može donijeti samo Haški sud na prijedlog tužiteljstva.

– Ukoliko tužiteljstvo, odnosno Carla del Ponte procijeni da se nešto tako može učiniti, onda je stvar rješena, kaže Mikuličić.

– Ime generala Mirka Norca spominjalo se u razgovorima što ih je tijekom prošle godine Haško tužiteljstvo provelo s osumnjičenim osobama – rekao je za naš list odvjetnik Željko Dumančić, koji u slučaju Medački džep zastupa Krešimira Tomljenovića, s kojim su haški istražitelji već razgovarali. Tada se spekuliralo hoće li i kada biti obavljeni razgovori s Norcem, a očito je da je trenutak došao. Ono što mene osobno smeta jest da je vidljivo da se radi o političkim pritiscima na Hrvatsku. Ne znam koliko je general Norac, s obzirom na to gdje je sada, u situaciji da se ozbiljno pripremi za razgovor s haškim istražiteljima koji će vjerojatno trajati nekoliko dana.«

Vesna KLJAJIĆ