Vjesnik: 21. 07. 2003.

Koči li Sabor suđenja

VLADO RAJIĆ

Od suđenja Mirku Norcu i gospićkoj skupini u Rijeci ovdašnji političari, pa i neki suci, usude se reći da je hrvatsko pravosuđe sposobno preuzeti teret suđenja i za ratne zločine. To što je u međuvremenu zaboravljeno nekoliko suđenja s istim povodom koja su se po to isto hrvatsko pravosuđe neslavno završila, trenutačno nije važno.

Istražuje li Haag odgovornost Mirna Norca za akciju Medački džep? Da, i to već dugo. Zapravo, odmah po svršetku te neslavne epizode kojom je završena jedna sasvim legitimna vojna akcija. Nakon te akcije srpski topovi nisu više granatirali sela i gradove u Lici. Ali hrvatska istražna tijela trebala su, a nisu, ustanoviti sve okolnosti koje su dovele do niza civilnih žrtava srpskog stanovništva i rušenja stotina i tisuća srpskih kuća, ali u Hrvatskoj.

U međuvremenu, Medačkim džepom pozabavio se i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Njegovi ljudi iz Zagreba su odlazili na teren kako bi ispitali svjedoke i našli materijalne dokaze za isto ono o čemu je dokumentacija već bila u Haagu. Uz njih su radili i hrvatski policajci svladavajući brojne teškoće i otpore da se istraga provede do kraja i po zakonu.

Kada u javnoj izjavi potpredsjednik Vlade Goran Granić spomene Mirka Norca i Medački džep onda zaokružuje cijelu tu priču ne ostavljajući ništa u njoj nepoznatoga. Upravo je dr. Granić bio prvi visoki državni dužnosnik koji se usudio stati na stranu hrvatskog pravosuđa tvrdeći da je ono sposobno preuzeti suđenje i Mirku Norcu, a sada i Anti Gotovini.

Nakon svega bilo bi logično da prestanu spekulacije o tome može li ili ne može hrvatski sud suditi eventualnim počiniteljima ratnih zločina. Međutim, valja spomenuti i Prijedlog zakona o primjeni Statuta Međunarodnoga kaznenog suda, prema kojem se u županijskim sudovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu tek trebaju osnovati zasebni odjeli za ratne zločine. Kako će se suditi Norcu u Hrvatskoj kad ti odjeli nisu osnovani, i to najviše zato, što su zastupnici u Saboru odbili hitni postupak za taj zakon.

Optimizam u vezi s prepuštanjem nekih složenih haaških slučajeva hrvatskom pravosuđu nikako da zarazi i nacionalni parlament. Tamo se zakonska pretpostavka za to suđenje, eto, ne mora donijeti prema hitnom postupku.