Večernji list: 22. 07. 2003.

IRAČKO ORUŽJE - BRITANSKA TV MREŽA POTVRDILA DA JE KELLY BIO IZVOR INFORMACIJA

BBC u središtu obavještajne afere

Nakon što je BBC objavio da je znanstvenik dr. David Kelly bio "glavni izvor" tvrdnji da je britanska vlada "napuhala" razloge za rat protiv Iraka, težište afere prebacilo se na BBC. Političari iz vladajuće stranke, ali i pojedinci iz oporbe, optužuju BBC da je odgovoran za smrt uglednog znanstvenika, koji je prije pet dana počinio samoubojstvo nakon što je Ministarstvo obrane objavilo njegov identitet kao "glavne krtice" koja je informirala BBC.

Dr. Kelly se sam prijavio u Ministarstvu obrane priznavši da je razgovarao s novinarom BBC-ja koji je objavio kako je vlada "seksirala" dosje o Iraku dodajući različite tvrdnje mimo znanja i pristanka obavještajne službe kako bi uvjerila Parlamenat i javnost u "nužnost" rata. Najspornija je tvrdnja Blairove vlade da je irački režim raspolagao skrivenim oružjem koje je mogao pripremiti za ispaljivanje u roku 45 minuta. Na ispitivanju pred Odborom za vanjsku politiku dr. Kelly je izjavio kako ne smatra da je on bio "glavni izvor" BBC-jeve vijesti, a i sam BBC je tvrdio da je o istoj temi razgovarao s više osoba. U otvorenom sukobu s BBC-jem ministarstvo obrane potrudilo se da novinari otkriju identitet dr. Kellyja. Plan je bio: Ako je dr. Kelly bio glavni izvor BBC-ju, a tvrdi da nije rekao ono što je BBC objavio, to bi značilo da je BBC neistinito optužio vladu za "napuhivanje" razloga za rat.

Znanstvenikova je smrt do temelja potresla Blairovu vladu i premijer je odmah najavio sudsku istragu o tragičnim okolnostima. Međutim, nakon što je BBC objavio da je dr. Kelly bio "glavni izvor", izložen žestokoj kritici. BBC ostaje pri svojoj tvrdnji da je "objektivno informirao javnost", ali sad se pojavljuje sumnja tko nije govorio istinu: BBC u svom izvješću ili mrtvi znanstvenik kad je svjedočio pred Odborom za vanjsku politiku i tvrdio da se ne smatra glavnim izvorom za izvješće o "napumpavanju" razloga za rat. Najnovije istraživanje pokazuje da većina smatra da vlada snosi glavnu odgovornost za smrt Davida Kellyja.