Vjesnik: 22. 07. 2003.

Račan i Tomčić za izbore u studenome, Mesić za proljeće iduće godine

Hrvatski premijer je rekao da će izbori svakako biti održani prije nego što iz Europske komisije stigne odgovor na hrvatski zahtjev za članstvo u EU / Predsjednik Republike, govoreći o vremenu održavanja izbora, ponovio je svoj stav da bi oni trebali biti održani na proljeće 2004. godine, jer »će glavni pozitivni efekti Vladina rada nastupiti tek nakon nove godine« / Predsjednik Sabora je naglasio da je druga polovica studenoga »realan i objektivan« rok za održavanje izbora

ZAGREB, 21. srpnja - »Izbori će biti, kao što sam već nekoliko puta ponovio, u drugoj polovici studenoga«, izjavio je premijer Ivica Račan u ponedjeljak u Banskim dvorima, gdje se na radnom ručku susreo s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem.

Račan nije želio reći točan datum izbora. No rekao je da će oni svakako biti održani prije nego što iz Europske komisije stigne odgovor na hrvatski zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Podsjetimo, očekuje se da bi Europska komisija mogla na hrvatski zahtjev odgovoriti već polovicom prosinca ove godine.

Mesić je, govoreći o vremenu održavanja izbora, ponovio svoj stav da bi oni trebali biti održani na proljeće iduće godine, jer »će glavni pozitivni efekti Vladina rada nastupiti tek nakon nove godine«. »No, koalicija procjenjuje kada će biti izbori i tu moj prijedlog ne igra nikakvu ulogu«, rekao je Mesić, dodavši da se predsjednici Vlade i Sabora svakodnevno susreću s konkretnim problemima u radu, posebice u radu parlamenta.

«Ima ljudi koji ne pomažu razvoj hrvatske demokracije i parlamentarizma«, ocijenio je Mesić, kazavši da bi neki saborski zastupnici trebali platiti državi što sjede u Saboru, a ne obratno, s obzirom na njihov rad u parlamentu.

Tomčić, koji je u vezi s održavanjem izbora u suglasju s premijerom, naglasio je da je druga polovica studenoga »realan i objektivan« rok za održavanje izbora. »Ne samo zbog poslova Europske unije nego i zbog činjenice što će oni koji će nakon ove vlade osnovati novu trebati pred EU-om dokazati njezinu vjerodostojnost i opredijeljenost Hrvatske za ulazak u EU, kao što je to napravila ova vlada«, rekao je Tomčić. Dodao je da deklarativna podrška svih domaćih političkih čimbenika ulasku Hrvatske u EU treba biti i stvarno dokazana. Smatra da će Unija trebati vremena da procijeni kako nova vlada funkcionira.

Premijer Račan, međutim, naglašava da EU može novu vladu testirati za svega nekoliko dana. »Vrlo dobro znamo na koji bi način nova vlada mogla biti testirana. I za taj test ne treba nekoliko mjeseci, nego svega dva do tri dana«, rekao je Račan. Kazao je da se on slaže s predsjednikom Mesićem kako bi izbori trebali biti održani na proljeće iduće godine, ali s obzirom na situaciju, to nije moguće. Dodao je kako je važno i za njega osobno, ali i za članove Vlade, znati koliko dugo još treba zadržati postojeću visoku radnu koncentraciju. Najavio je također da će Vlada napraviti prijedlog proračuna za iduću godinu, ali on neće biti usvojen prije izbora.

Trojica najviših državnih dužnosnika su naglasili da na svom radnom ručku nisu razgovarali o vremenu održavanja izbora, nego su razmatrali što je napravljeno i što još treba od EU-zadataka i ostalih poslova napraviti u neposrednoj budućnosti.

«Situacija u Hrvatskoj je ocijenjena dobrom, a zadaće koje imaju različiti dijelovi vlasti obavljaju se zadovoljavajuće«, kazao je premijer, rekavši i da se posao vezan uz EU obavlja dobro te da vjeruje kako će biti i obavljen uspješno i u zadanim rokovima. Tomčić je najavio da će u utorak, kada će biti održan sastanak Predsjedništva Sabora, predložiti da se izvanredna sjednica parlamenta sazove za 3. rujna. Na toj bi sjednici, kazao je, »bili počišćeni zaostaci« iz razdoblja prije ljeta. Nakon toga će, u ustavnom roku, do 15. rujna biti sazvana redovita sjednica na kojoj će Sabor raspravljati o Unijinim zakonima koji u međuvremenu pristignu iz Vlade.

Vlada će, prema premijerovoj najavi, ljeto provesti radno, dok će odmor pojedinim članovima trajati ovisno o poslu - od 10 do 14 dana. Na sjednici Vlade u četvrtak bit će napravljena, po resorima, analiza Unijinih pitanja. Premijer je kazao da o njihovoj težini ne želi govoriti sa stajališta cijele Vlade, ali je rekao da će na stručna pitanja koja je Europska komisija poslala možda biti i teže odgovoriti nego na ona politička.

Sva trojica su naglasili da su se u Banskim dvorima sastali kako bi se vidjeli prije ljeta u neformalnoj atmosferi bez dnevnog reda i, kako je rekao Račan, bez »vatrogasne situacije«. Dodao je da se nada kako će takvih razgovora biti i u budućnosti, s čime su se složili i predsjednik Sabora i predsjednik države.

Inače, trojica najviših državnih dužnosnika otkrili su gdje će provesti ljeti. Predsjednik Republike kazao je da će, kao i svake godine, otići u državnu vilu na Hvar u kojoj će, naglasio je, boravak platiti sam. Premijer Račan je kazao da još dvoji bi li išao na Brač u kamenu kuću ili na Kupu, ali je najavio da će posjetiti Ploče početkom kolovoza te da će najvjerojatnije sudjelovati na regati na Neretvi koja se također tradicionalno održava početkom kolovoza. Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić nije želio otkriti ime srednjodalmatinskog otoka na kojemu ljetuje, no kazao je da već godinama boravi tamo.

Dada Zečić