Slobodna Dalmacija: 22. 07. 2003.

U ZAGREBU POČELO SUĐENJE ZA POSTAVLJANJA EKSPLOZIVNIH NAPRAVA I UBOJSTVA SRPSKIH POVRATNIKA

Ivica Rožić: I ovdje ću dokazati da sam nevin

ZAGREB — Na zagrebačkom je Županijskom sudu u ponedjeljak počelo suđenje Ivici Rožiću (41), optuženom da je postavljao eksplozivne naprave na imanja srpskih povratnika na području Gospića, Udbine i Plitvičkih jezera, pri čemu je poginulo sedam osoba, dok ih je šest zadobilo teške, a sedam lakše tjelesne ozljede.

U optužnom aktu tako stoji kako je Rožić postavio protupješačku minu PROM-1 na njivi Dušana Cvijanovića u mjestu Krbava. Cvijanović je, radeći u polju 24. lipnja 1996., aktivirao eksplozivnu napravu koja ga je usmrtila, dok je njegov prijatelj Đuro Masnikosa, koji mu je pomagao u radovima, zadobio teške ozljede od kojih je preminuo nakon desetak dana. U ovom su događaju još dvije osobe lakše ozlijeđene.

U optužnici se, dalje, navodi kako je Rožić u dvorištu obiteljske kuće Milorada Miščevića u Zavođu 27 postavio ručnu bombu M-52, od koje je vlasnik smrtno stradao 14. kolovoza 1996. Optuženik je ručnu bombu stavio i u stog sijena u dvorištu Bosiljke Čanković u Srednjoj Gori, a kad je Jovan Čanković 8. travnja 1997. "razgrtao" sijeno, došlo je do eksplozije u kojoj je izgubio život. Rožić je, pak, na sporednom ulazu u groblje u Svračkovu Selu postavio minu iznenađenja, od koje su smrtno stradali Željko Lemaić i Ljubica Nikšić, dok je Mirjana Lemaić lakše ozlijeđena.

Na meti "bombaša" su se našli i Nikola Kranjčević i Milena Vidović, u čijem je vrtu u Ostrovici također bila postavljena "mina iznenađenja", od čije je eksplozije Milena zadobila teške ozljede kojima je podlegla nakon pet dana. Dušan i Marica Matijević su, pak, teže ozlijeđeni nakon što je ispred ulaznih vrata u njihovu kuću u Debelom Brdu eksplodirala ručna bomba M-52.

Na livadi "Poprečica" u mjestu Jošani, dvjestotinjak metara od pravoslavne crkve, Rožić je, prema optužnici, postavio bombu u boci karlovačkog piva. Đuro Radaković je pomaknuo bocu i tada je odjeknula eksplozija u kojoj je zadobio teške tjelesne ozljede. Bomba je teže ozlijedila i Nikolu Glumca, koji je ukrcavao gnojivo u mjestu Krš. Pri obavljanju istih poslova u Mogoriću od eksplozije postavljene bombe teže su nastradali Gojko Korica i Radomir Đaković. Još je pet osoba od postavljenih eksplozivnih naprava zadobilo lakše ozljede u Svračkovu Selu, Buniću, Kršu i Krbavi.

Nakon što je tužitelj Ivica Ovčar pročitao optužnicu, Rožić je izjavio kako se ne osjeća krivim za ono što mu se stavlja na teret. Dodao je:

— Kako sam dokazao u Rijeci, tako ću i ovdje dokazati da sam nevin.

I. DOŠEN

PRIJETNJE TUŽITELJIMA

Suđenje iz sigurnosnih razloga "preseljeno" iz Gospića u Zagreb. Gospićkim su tužiteljima, naime, bile upućivane telefonske prijetnje. Iz istih je razloga, podsjetimo, iz Gospića u Rijeku bilo "deložirano" suđenje tzv. gospićkoj skupini u kojoj je (za zločine nad srpskim civilima) bio optužen i Ivica Rožić, koji je nepravomoćno oslobođen krivnje.