Novi list: 22. 07. 2003.

Država odmaže Džanku?

ZAGREB – Iako umirovljeni general Hrvatske vojske Luka Džanko u četvrtak i petak u Zagrebu ima razgovor s haškim istražiteljima u svojstvu osumnjičenika, državni vrh Republike Hrvatske još njegovom odvjetniku nije ustupio dokumente nužne za pripremu razgovora.

»Čovjek bi rekao da se tek u ovom slučaju po prvi put na ovim prostorima pojavio Haški sud«, jetko komentira kašnjenje dokumentacije Džankov odvjetnik Nenad Boban. On, naime, već 15 dana iz MORH-a, Vlade i Ureda predsjednika uzaludno čeka ukupno osam dokumenata, koji nikako da se pronađu i dostave na njegovu adresu. »Kad se uzme da je od tih osam dokumenata čak šest zapovjedi načelnika Glavnog stožera HV-a, onda je stvar već pomalo skandalozna«, nezadovoljan je Boban, koji strahuje da bi tražene dokumente mogao dobiti tek noć prije ispitivanja, što bi bilo prekasno za ozbiljniju pripremu.

S generalom Džankom Haag želi razgovarati o akciji Južni potez, u kojoj je bio jedan od zapovjednika. Džanko je sudjelovao i u akciji Maslenica, te zapovijedao pojedinim operativnim pravcima u Bljesku i Oluji.

J. K.