Arena: 24. 07. 2003.

DOBROSLAV PARAGA SE NE PREDAJE

Da su živi, Tuđman i Šušak zbog mojih bi tužbi bili u Haagu

OTKAKO JE 1993. rekao da je Tuđman Miloševićeva produžena ruka, Paraga je, veli, izopćen iz medija pa mnogi misle da je odselio u Ameriku. No, on je vrlo aktivan, posebno u dijaspori, i vjeruje da oko svoga pravaškog programa opet može okupiti stotine tisuća glasača

Piše: Karolina Pašić

Gdje je i što radi Dobroslav Paraga? S tim pitanjem krenuli smo u potragu koja se samo na prvi pogled činila jednostavnom. Legendarni pravaš, istina, još je čelnik HSP-a 1861, a stranačke prostorije su i dalje u središtu Zagreba, tamo gdje su bile i sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća. No, ni dežurni koji se javio na poziv u stranku nije otkrio gdje je šef. Sve je tu, ali željenog sugovornika nema. Pitali smo i njegove bivše poznanike, sličnomišljenike, suradnike - od Ante Đapića, preko Josipa Manolića do Ivana Zvonimira Čička - ali ni oni nisu znali gdje je Paraga...

Nakon višednevne potrage nazvao nas je pravaški čelnik i objasnio da je bio na putu pa se nije mogaojaviti na pozive.

- Često se ljudi zbune kad me vide u Zagrebu. Kažu, mislili su da sam odselio u Ameriku - priznao nam je Paraga na početku razgovora u prostorijama HSP-a 1861 u Šenoinoj 13. - To je zato što smo i ja i stranka u nemilosti. Prošlo je deset godina otkako sam medijski izopćen jer sam u američkom kongresu 1993. rekao da je Franjo Tuđman desna ruka Slobodana Miloševića. Bio je to početak mog javnog progona, a uslijedili su montirana kaznena prijava vlade Nikice Valentića, suđenje na Vojnom sudu i brisanje mog imena iz registra ovlaštenih osoba u HSP-u, koji je tad bio parlamentarna stranka. Upisan je Anto Đapić, "trojanski konj" stranke od njezina osnivanja - osvrće se Paraga na kronologiju političkog fijaska čiji je prijelomni trenutak bio gubitak prava na ime HSP-a.

Kao žrtva sustavnog medijskog embarga, kaže Paraga, u posljednjih sedam godina nije razgovarao ni s jednim političkim tjednikom, a više godina nije bio u prilici dati intervju dnevnim novinama.

- Otkad sam 1995. prisiljen osnovati stranku pod novim imenom, svi mediji izbjegavaju naša stranačka priopćenja i pozive na press-konferencije. Na HTV-u je moje ime na vrhu "crne liste nepoželjnih" mada za to nema nikakvog pravnog uporišta - tvrdi pravaški čelnik koji se prije desetak dana zbog HTV-ove sustavne medijske cenzure tužbom obratio i Europskom sudu za ljudska prava.

Paraga očekuje da će taj višegodišnji medijski bojkot doći na dnevni red u paketu s pitanjima koje Europska unija postavlja Hrvatskoj. Nije slučajno, kaže, što se predsjednik EU-a Romano Prodi prije desetak dana nije sastao jedino s Đapićevom strankom u Saboru, a sve američke vladine agencije, pa i kongres, u prikazu hrvatskog političkog sustava i dan-danas smatraju njega, a ne Đapića, predsjednikom HSP-a.

- I aktualna se vlast boji moga utjecaja. Okupljao sam desetke i stotine tisuća ljudi, organizirao sam i naoružao HOS, a i sad mogu okupiti veliko biračko tijelo uz naš pravaški predizborni program. Moji protivnici iz vlasti i opozicije svjesni su toga i zato me mediji izbjegavaju drži predsjednik HSP-a 1861.

Prema njegovu mišljenju, i vlast i opozicija ogrezli su u gospodarski kriminal, korupciju i amnestiju zločina HDZ-ovih struktura.

- Boje se jake nekorumpirane stranke poput HSP-a 1861 pa su zacementirali mogućnost njezina djelovanja. No, mi često kontaktiramo sa sudskim i političkim tijelima EU i SAD-a, a to će nam omogućiti povratak na političku scenu vjeruje Dobroslav Paraga.

Okretanje zapadnim institucijama, kaže, upotpunjuje i brojno članstvo njegove stranke u dijaspori.

- U mnogim zapadnim zemljama imamo pouzdano članstvo i stranačke podružnice. Uz to, moj je najveći politički kapital pravednost i ime neokaljano zloupotrebama položaja - veli Paraga, dosljedan u praksi nedruženja s političarima i slijeva i zdesna. - Kad sam pao u nemilost, prestali su mi se javljati, a poslije se ja nisam javljao njima.

Politička anonimnost, ističe Paraga, ima i svjetliju stranu: čita knjige koje je propustio, planinari s obitelji. Zajedno sa suprugom Nevenkom, stigne pratiti i školske uspjehe kćeri Sare, gimnazijalke, sina Ante, koji je završio sedmi osnovne, te najmlađe kćeri Anuke, koja će najesen u peti razred.

Unatoč zamrlom Paraginom javnom djelovanju i trenutačno nevelikom značaju HSP-a 1861, on kaže da od predsjednikovanja strankom i bez dodatnih izvora prihoda njegova obitelj skromno, ali zadovoljavajuće živi. To potvrđuje i Paragin automobil, stari citroen AX što je prošao sve bojišnice kojima je krstario šef HOS-a, a ni u miru ga nije iznevjerio.

Svog najpoznatijeg političkog protivnika Antu Đapića, nastavlja Paraga, osim na sudu, godinama nije sreo ni vidio.

- Njegovje slučaj dokaz upliva izvršne vlasti na sudsku, jer u dvije godine, otkad je protiv Đapića podignuta optužnica, nije održana niti jedna sudska rasprava.

Iako je do 2000., kaže, gajio nadu da će pad HDZ-a donijeti perspektivu njegovoj stranci, ubrzo je Paraga shvatio da se sabotiranje HSP-a 1861 nastavlja.

- Kakva je to država u kojoj većina dužnosnika zloupotrebljava javni položaj za privatne interese, a premijer je bivši visoki dužnosnik Centralnog komiteta? - pita i čudi se Dobroslav Paraga.

Iako ne očekuje publicitet, sa suradnicima oblikuje predizborni program za predstojeće izbore, čiji će rezultati, smatra Paraga, ovisiti o HSS-ovu ponašanju.

- Zlatko Tomčić ima ključeve nove vlasti i to će znati naplatiti. Ako HSS ostane u koaliciji, odnos snaga u novoj vlasti ostat će isti, jer HDZ-ova relativna većina neće biti dovoljna za prevlast - siguranje šef HSP-a 1861.

Sto se tiče slučaja Ante Gotovine, Paraga kaže kako ima informacije da bi haški tribunal odustao od optužnica protiv hrvatskih građana da je aktualna vlast odmah počela procesuirati ratne zločine.

- Nisu učinili ništa i time su izručili sve potencijalne haške optuženike. Za Gotovinu mislim da se sam može obraniti ako iznese istinu o svom mjestu u lancu zapovjedne odgovornosti. Važno je da ne preuzme Blaškićevu taktiku samoobrane po svaku cijenu, a bez prokazivanja pravih krivaca - smatra Dobroslav Paraga, koji je do kraja 90-ih podnio 20 kaznenih prijava domaćim i međunarodnim sudovima.

Svakako je najpoznatija ona iz 1997. Međunarodnom sudu za ratne zločine protiv tadašnjeg predsjednika Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i još nekoliko osoba iz državnog i vojnog vrha zbog podjele BiH i političkih ubojstava.

- Da su Tuđman i Šušak živi - veli Paraga - danas bi bili u haškom pritvoru.

PREDIZBORNI PROGRAM HSP-a 1861

PARAGINI PRAVAŠI u programu za predstojeće izbore predviđaju europske standarde u politici i gospodarstvu, zagovaraju sposobnu i transparentnu vladu i javnu upravu izabranu javnim i svima dostupnim natječajima, nasuprot sadašnjoj, vele, koalicijskoj partitokraciji, žele istinski neovisnu javnu HRTV, uspostavu neovisnog sudstva uz pomoć časnih sudaca odstranjenih u doba titoizma ili tuđmanizma, oštar obračun s kriminalnim podzemljem i njegovim vezama u političkoj nomenklaturi, uvođenje neposrednih, apsolutno većinskih dvokružnih izbora bez stranačkih lista i smanjenje Vlade, smanjivanje Sabora na 100 zastupnika, reduciranje teritorijalne podjele Hrvatske na devet županija i 100 općina koje se same mogu financirati.

HSP 1861 bi zabranio, ističe Dobroslav Paraga, grabežnu neoliberalnu, stihijsku privatizaciju, vratio bi opljačkani krupni kapital iznesen iz zemlje, poništio bi sve nelegitimne slučajeve pretvorbe i privatizacije, snažno oporezovao novu klasu tajkuna, te promijenio funkciju središnje banke ne bi li se oslobodile devizne rezerve, provela emisija novca u komercijalne banke radi dobivanja investicija s jeftinom kamatom. NadaIje, uveo bi restriktivnu useljeničku politiku ali bi snažno djelovao na povratku iseljenih Hrvata u domovinu i demografskoj obnovi umirućeg i ostarjelog hrvatskog stanovništva.