Slobodna Dalmacija: 22. 07. 2003.

Ekomočvara

Ekološke udruge s razočaranjem su dočekale Bančevo imenovanje za ministra

Piše: Lidija GNJIDIĆ

U priči o ulasku Ive Banca u Vladu putem mjesta ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja pokazalo se da se najmanje računa, po običaju, vodilo o ekologiji.

Bivši ministar Božo Kovačević na veleposlaničko mjesto u Moskvi odlazi nedovršenog posla, ne stekavši osobit ugled, posebno ne među ekoudruženjima. Počeo je rušenja bespravnih građevina, ali zamjera mu se - od repa. U dijelu posla vezanom uz zaštitu okoliša zamjereno mu je, na primjer, da je pred očima javnosti obavljao kozmetičke zahvate, a nešto dalje od očiju javnosti podržao - ili pak nije bio dovoljno sposoban spriječiti - donošenje zakonskih propisa o povećanju graničnih vrijednosti emisija onečišćujućih tvari u zrak, što će imati dugotrajno loše efekte na sklad življenja čovjeka i prirode. "Zeleni" su to logično protumačili kao zaštitu interesa zagađivača. No, temeljna zamjerka ministru Kovačeviću jest davanje ministarskom mjestu uloge usputne stanice do diplomatske službe, što je, možda i ne htijući, potvrdio njegov nasljednik Banac, izrekavši u razgovoru za Vjesnik rečenicu "Nakon što je Božo Kovačević ponovio svoja traženja za diplomatskim imenovanjem(...)". I tako su Kovačevićeva traženja uspjela, posao je ostavio nekoliko mjeseci prije nego što bi posao ostavio njega, a u priču ulazi Banac, i to najprije kao "član LS-a", što je, s obzirom na koalicijsku raspodjelu, najvažniji uvjet za mjesto ministra ovoga ministarstva. Iako "član LS-a", jedan od kandidata nije prošao, a drugoga, osim predsjednika LS-a samog, nije bilo. Dalje je sve poznato - i koliko je Bančev (politički) skok u močvaru iznenadio, i koliko mu se zamjerilo što je postao kompromiser, i s koliko je nevjerice u uspješno obavljanje posla dočekan. Na mjestu ministra zdravstva ili gospodarstva Sabor vjerojatno ne bi potvrdio glumca, ekologa ili povjesničara, primjerice, što je Bančeva struka, ali za mjesto ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja struka, ispada, nije baš tako važna (Kovačević je diplomirao filozofiju i sociologiju).

Banac ovih svojih prvih ministarskih dana odrađuje novinarska pitanja što namjerava i što uopće može uraditi u nekoliko mjeseci do izbora. Odgovori su mu "općeg tipa" - namjerava "poduzeti sve mjere da se ubrzaju postupci u prostornom uređenju, te da se zbrinjavanje otpada (...) počne učinkovitije primjenjivati", pokrenut će "niz mjera oko reorganizacije inspekcijskih službi, te pokušati uvesti marketinški pristup u zaštiti prirode". No to nije ni čudno - što bi dva dana nakon pada s Marsa u (eko)močvaru i mogao reći?

Ekoudruge su razočarano dočekale Bančevo imenovanje za ministra: što može napraviti kad nije stručnjak, nitko nikad od njega nije čuo nikakav stav vezan uz zaštitu okoliša... Možda će ih čovjek razuvjeriti, ali ako se to i dogodi, sasvim sigurno će se - s obzirom na domaći tretman zaštite okoliša kao političke monete - raditi o slučajnom ishodu.