Novi list: 22. 07. 2003.

HRVATSKA JAČA GOSPODARSKU DIPLOMACIJU

Rusija u prvom krugu hrvatskog interesa

Sporazum su potpisali ministri vanjskih poslova i gospodarstva Tonino Picula i Ljubo Jurčić te privremeni ravnatelj Agencije za poticanje izvoza i ulaganja Marko Zdravko Žubrinić

ZAGREB – Ministri vanjskih poslova i gospodarstva Tonino Picula i Ljubo Jurčić te privremeni ravnatelj Agencije za poticanje izvoza i ulaganja Marko Zdravko Žubrinić potpisali su jučer okvirni sporazum o suradnji tih mistarstava i Agencije na poticanju izvoza i ulaganja. Tim sporazumom, izrađenim po uzoru na iskustva Češke, Belgije, Mađarske ili Švicarske, određen je model suradnje i koordinacije aktivnosti ta tri tijela u međunarodnoj gospodarskoj suradnji Hrvatske, a s ciljem jačanja izvoza.

– Sporazum je dio ukupnih napora kojima je krajnji cilj opremiti se i ekipirati za promicanje gospodarskih interesa u inozemstvu u trenutku u kojem se imidž Hrvatske ne percipira samo na osnovu nekoliko političkih pitanja, kazao je Picula dodajući da je vrijeme da se Hrvatska počne percipirati i kao gospodarski partner. Iako je glavni interes Hrvatske Europska unija Picula je istaknuo da je potrebno razvijati i nastup domaćeg gospodarstva na globalnoj razini, u čemu može koristiti 80-ak diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Prema riječima ministra Jurčića sporazumom se, uz ostalo, umrežavaju državne institucije s ciljem poticanja izvoza i ulaganja jer se uloga države u gospodarstvu više ne može svoditi samo na osiguravanje fizičke infrastrukture. S tim ciljem najprije je osnovana Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, a kojoj je za rad potrebno imati izlaze, odnosno urede u Hrvatskoj i u svijetu. Kako ih je teško organizirati na svim mjestima, u inozemstvu će se za predstavnike agencije vjerojatno angažirati gospodarski savjetnici u veleposlanstvima, objasnio je Jurčić. Ministarstvo vanjskih poslova, osim toga, može Agenciji staviti na raspolaganje dio prostora svoje diplomatske misije ili konzularnog ureda.

Agencija će i sama osnivati svoja predstavništva u inozemstvu, a prioritet će pritom dobiti one zemlje s kojima Hrvatska ima razvijene gospodarske odnose, poput Italije, Njemačke, Austrije, i Rusije, kazao je Jurčić objasnivši da će Agencija osmišljavati nastup hrvatskog gospodartva na stranim tržištima, a uskoro i strategije nastupa prema svakoj zemlji posebno. Picula je dodao da bi trebalo planirati i ofenzivniji pristup prema zemljama i izvan tog kruga.

Mirela KLANAC