Slobodna Dalmacija: 22. 07. 2003.

ODVJETNIK OSUMNJIČENOG GENERALA SLUŽBENO ZATRAŽIO ODGODU SASLUŠANJA NJEGOVA KLIJENTA

Norčeva molba putuje u Haag

ZAGREB — Odvjetnik generala Mirka Norca Tomislav Sabljar predao je u ponedjeljak molbu predsjedniku Županijskog suda u Rijeci, kojom se traži odgoda saslušanja generala Norca od strane haaških istražitelja za početak rujna. Odgodu za razgovor s haaškim istražiteljima, koja je preliminarno sazvana za sredinu kolovoza, general Norac zatražio je putem svojih odvjetnika kako bi se što bolje pripremio za saslušanje vezano uz akciju Medački džep. U zahtjevu za razgovorom s haaškim istražiteljima general Norac ima status osumnjičenika, a ne optuženika.

Predsjednik Županijskog suda u Rijeci tu bi molbu ovih dana trebao proslijediti Vladinu Uredu za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom, a Vlada potom Haaškom tribunalu. Hoće li Haaški sud izići u susret generalu Norcu i odgoditi početak saslušanja, najvjerojatnije bi se trebalo doznati početkom kolovoza.

- Ostavljeno nam je vrlo kratko vrijeme za pripremanje obrane, pa smo istovremeno zatražili da nam se pojasni zašto se tereti generala Norca kako bismo na temelju toga mogli prikupiti što više dokumentacije za akciju Medački džep - rekao je odvjetnik Sabljar napomenuvši kako je potpredsjednik Vlade Goran Granić obećao da će Vlada obrani staviti na raspolaganje sve što joj bude trebalo.

Ovih dana, kako se doznaje, u Hrvatsku je stigao i glavni haaški istražitelj Patrick Peres Lopes, koji bi trebao pripremiti saslušanje osumnjičenih za ratne zločine. Odvjetnik Sabljar, međutim, napominje kako s haaškim istražiteljima prije samog saslušanja neće imati nikakvog kontakta.

"Haaško tužiteljstvo saslušat će generala Norca, ali datum kada će razgovor biti obavljen povjerljive je naravi", izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florence Hartmann. Demantirala je informacije o kojima se ovih dana špekuliralo u hrvatskim medijima da je saslušanje sazvano za 12. kolovoza, pa nije mogla niti komentirati zahtjev odvjetnika generala Norca da se saslušanje odgodi za početak rujna.

S. DUKIĆ