Vjesnik: 22. 07. 2003.

Zbijanje redova s pogledom na desno

SANJA KAPETANIĆ

Vladajuća koalicija zbija redove. Sve ankete, naime, pokazuju da trećesiječanjska koalicija još nije u svoj tabor vratila sve glasače koji su joj donijeli vlast 2000. Još je dobar dio neodlučan, uglavnom zbog neispunjenih obećanja odnosno sporih promjena. Zato Račana i partnere ne može u potpunosti utješiti ni činjenica da joj koalicija desnog centra još nije ozbiljno zaprijetila. Čak se još nije uspjela niti okupiti.

Zato se u koalicijski celofan opet omotao i IDS, koji je - i nakon izlaska iz Vlade - u Saboru uvijek bio na koalicijskoj strani. A sada je to i službeno zapečaćeno najavom zajedničkog izlaska IDS-a i SDP-a na izbore u Istri. Zbog toga je u Zagrebu zakopana ratna sjekira između SDP-a i HNS-a. Zbog toga je opozicija uzalud zazivala HSS-ovu podršku u protivljenju privatizaciji Ine. Zbog toga i Mesić, nakon mnogih okršaja Pantovčaka i Banskih dvora, sve otvorenije staje na Račanovu stranu. Zbog toga su u ponedjeljak Mesić, Račan i Tomčić na kavi demonstrirali slogu nakon dugotrajnih prepucavanja.

Očito je da se njihov predizborni plan zasniva na priznanju kako nisu obavili sve što su 2000. obećali. Ali su, tvrde, ipak postigli neke pomake i izgradili čvrste temelje za daljnje promjene, koje će, izbore li još jedan mandat, Hrvatsku učiniti mnogo boljom zemljom od ove u kojoj danas živimo. I bitno boljom od Hrvatske koju mogu izgraditi protivnici, sa Sanaderovim HDZ-om na čelu.

To, istina, neće izgovoriti ni Tomčić ni Račan, a pogotovo ne Mesić. To je uloga drugog ešalona. Na primjer Kajina koji se voli poigravati ulogom pučkog tribuna britka jezika. Ili Banca koji nikad neće biti pučki tribun, ali se rado hvata jakih fraza. Ili Čačića, koji uživa u ulozi koalicijske prznice koja se zna svađati, ali i graditi.

No, sve bi to moglo biti nedovoljno za uvjerljivu parlamentarnu većinu ako udarni trolist ne proizvede neko novo uvjerljivo obećanje. A ono mora biti vezano uz standard i zapošljavanje, koje je u svim anketama glavna briga građana.

Toga su svjesni i u koaliciji. Pa se ozbiljno razmišlja i o tome koliko se široko (pa i desno) u koaliranju isplati ići ne uspije li udarna trojka plus IDS osvojiti dovoljno glasova.