Vjesnik: 22. 07. 2003.

Tko će jamčiti za Gotovinu kad ima tri državljanstva

Mogućnost da država jamči za odbjegloga generala, stavi li ga Haag u isti status s generalom Ademijem, komplicira se činjenicom da on uz hrvatsko ima još i francusko i kolumbijsko državljanstvo

ZAGREB, 21. srpnja - Čak ni najbolje veze s haaškim sudbenim tijelima ne omogućavaju dobivanje bilo kakvih informacija o tome je li nakon medijskog naboja u vezi s tim slučajem prije tri, četiri tjedna, Ante Gotovina učinio ikakav potez.

Njegovi odvjetnici, čak i kad sami iniciraju sastanke s državnim i pravnim osobama, na dogovoreno ne dolaze. U Haagu nemaju nikakvih informacija da je kontakt s Gotovinom na bilo koji način uspostavljen.

Jedan od odvjetnika odbjeglog optuženika, američki odvjetnik Luka Mišetić, za kojeg se pretpostavlja da redovito komunicira sa svojim klijentom, već se dugo nije pojavio ni u Zagrebu ni u Haagu. Očito, odgovor Tužiteljstva i Suda, a onda i Vlade u Zagrebu, nisu »zadovoljili« zastupnika Gotovinine obrane.

U međuvremenu, Nizozemska ustrajava na odluci da već ratificirani Sporazum o pridruživanju Hrvatske EU ne pušta u parlamentarnu proceduru. Čeka se, navodno, reagiranje Hrvatske na nove optužnice. Britanski parlament tu točku dnevnoga reda još uopće nije stavio na dnevni red. Hoće li to učiniti iduće jeseni, ne zna se, kao ni to kakva će biti u tom trenutku reakcija Britanaca, s obzirom na ne uvijek nježne opaske na račun Londona i njegove uloge u iračkom ratu.

U rijetkim slučajevima kad se o Gotovini uopće razgovara na relaciji Zagreb - Haag, spominju se različite opcije. Jedna od njih je da će se Gotovina ipak odlučiti na predaju, ponudi li Haag opciju prema kojoj bi bjegunac nakon predaje bio pušten na slobodu do početka suđenja, upravo onako kako je prije dvije godine, kad su podignute optužnice, Sud postupio prema generalu Rahimu Ademiju. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ponudio je ugled svoje funkcije kao jamstvo da će se odbjegli general pojaviti, u tim uvjetima slobode do suđenja, pred Sudom svaki put kad ga ovaj pozove. Haag, međutim, traži jamstvo države, a ne pojedinca, pa makar on bio i predsjednik.

I tu nastaju problemi. Koja država će biti pozvana da izda takva jamstva kad Gotovina ima putovnice - Hrvatske, Francuske i Kolumbije.

A to je onda širi problem od tzv. hrvatske odgovornosti za Gotovinu, pri čemu nizozemsko-britanskim bojkotom jedino Hrvatska trpi posljedice u odnosu na ostale »dvije domovine« haaškoga bjegunca.

Vlado Rajić