Vjesnik: 23. 07. 2003.

»HDZ nije moderna europska stranka«

Sanader je silnim raspuštanjima stranačkih tijela oslabio HDZ, nije poticao stvaranje oporbenih koalicija i time znatno smanjio šanse za promjenu vlasti nakon sljedećih izbora, kazao Vukić dodavši da takvoj politici ne želi davati pokriće

ZAGREB, 22. srpnja - »Zbog neslaganja s politikom predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, koja predstavlja napuštanje temeljnih načela stranke, neopozivo sam podnio ostavku na sve stranačke dužnosti i istupio iz HDZ-a. U javnosti se stvara lažna percepcija da se HDZ transformira u modernu europsku stranku, a procesi unutar stranke govore da se događa suprotno«, kaže se u kratkom priopćenju što ga je medijima uputio Dario Vukić, član Predsjedništva HDZ-a.

Vukić, alfa i omega HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji i neformalni šef stranke na području Kvarnera, na unutarstranačkim izborima u travnju prošle godine, u borbi za predsjedničko mjesto između Ive Sanadera i Ivića Pašalića, javno se opredijelio za Pašalića. Pristupio je njegovoj ekipi i bio kreator ekonomskog dijela Pašalićeva programa. U tijesnoj je utrci na VII. općem saboru HDZ-a Sanader pobijedio i preuzeo potpunu kontrolu u stranci. To se jasno potvrdilo prije mjesec dana, na VIII. stranačkom saboru, kad je više od 5000 izaslanika u prepunoj dvorani Košarkaškog centra »Dražen Petrović« ovacijama pozdravilo Sanadera, političara koji je odavno jasno dao do znanja da se nakon izbora vidi na premijerskome mjestu.

Budući da je Sanader postupno uklonio sve Pašalićeve suradnike, znalo se da će red doći i na preostale ako se ne »primire«.

Tu su lekciju vrlo dobro shvatili Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Krešimir Ćosić, koji su također bili u Pašalićevu stožeru, pa su svoje eventualno nezadovoljstvo Sanaderovim vođenjem stranke zaboravili. S Vukićem nije bio takav slučaj.

»U godinu dana potpuno nestao Tuđmanov HDZ«

Iako je formalno ostao član Predsjedništva na svim se sjednicama tog stranačkog tijela bunio protiv Sanaderove politike. Sanader je posebno zapamtio činjenicu da se Vukić najviše protivio njegovoj politici raspuštanja neposlušnih stranačkih podružnica. Kulminacija nesnošljivosti uslijedila je prije dva mjeseca, kada je Sanader raspustio i primorsko-goranski HDZ, čime je Vukića definitivno marginalizirao. Vukić se nije pojavio na VIII. saboru, na kojem nije bilo mjesta ni Ljubu Ćesića Rojsa, kojemu je HDZ-ovo vodstvo također dalo odbijenicu. Međutim, Vukić je pozvan, a Rojs nije.

HDZ-ova ga elita više nije pozivala na sjednice Predsjedništva, što je Vukić trebao shvatiti kao jasan signal da mu se u stranci u kojoj je bio godinama odbrojavaju dani. Stoga je Vukić, ne čekajući da ga Sanader i dalje javno ponižava, a potom isključi iz stranke, otišao sam.

»U prošlih godinu dana gotovo je potpuno nestao Tuđmanov HDZ koji se, među ostalim, temeljio na jasnom političkom programu, prepoznavanju nacionalnih interesa, demokraciji, zakonitosti rada unutar stranke i unutarstranačkoj toleranciji. Te vrijednosti su suspendirane i zamijenjene jednoumljem i nepostojanjem jasnog programa i vizije. Sanader je silnim raspuštanjima stranačkih tijela oslabio HDZ, nije poticao stvaranje oporbenih koalicija i time znatno smanjio šanse za promjenu vlasti nakon sljedećih izbora. Očito je cilj bio odbaciti politiku dr. Franje Tuđmana, a od HDZ-a zadržati samo ime, jer ono samo po sebi nosi velik broj glasova. Moja odluka je jedina moguća jer takvoj politici i procesima nisam davao niti želim dati pokriće«, kazao je Vukić.

Matulović-Dropulić, Mateša i Valentić sljedeći?

»Vukićev izlazak iz HDZ-a logičan je završetak njegova potpunog nesnalaženja u hrvatskoj političkoj zbilji nakon 3. siječnja 2000. Vukić je jedan od pripadnika politike koju je predvodio Pašalić, a koja je HDZ i dovela do gubitka izbora 2000. Iako Vukić u svojem priopćenju tvrdi suprotno, predsjednik Sanader davao mu je punu potporu u stranačkim aktivnostima, kao i tijekom svekolikih pritisaka na njega kao člana HDZ-a. Unatoč njegovim tvrdnjama o HDZ-u i njegovu rejtingu, upravo u protekle tri godine HDZ je ponovno postao najjača politička snaga u Hrvatskoj i time dokazao vjerodostojnost politike predsjednika Sanadera i stranačkog vodstva«, kazao je HDZ-ov glasnogovornik Ratko Maček.

»U ovom trenutku ne razmišljam o prelasku u neku drugu stranku«, istaknuo je Vukić, za kojega zanimanje pokazuju HSP i HIP. Navodno je čelništvo HIP-a razmatralo mogućnost da Vukić bude nositelj njihove liste u Primorsko-goranskoj županiji, no Vukić to opovrgava. Jednako tako, padaju u vodu i spekulacije o Vukićevu prelasku u Hrvatski blok.

Sve su glasnije priče da bi iz HDZ-a mogli otići zastupnici iz »tehnomenadžerske struje« - Zlatko Mateša, Marina Matulović-Dropulić i Nikica Valentić, kojima u HDZ-u također ne cvjetaju ruže i koji neće dopustiti da ih Sanader ne stavi na izborne liste i tako javno ponizi dvojicu bivših premijera i bivšu zagrebačku gradonačelnicu.

Andrea Latinović