Vjesnik: 23. 07. 2003.

Izbori 30. studenoga, novi saziv Sabora početkom siječnja?

Taj datum vladajućoj koaliciji odgovara jer ostavlja dovoljno vremena za usklađivanje preostalih zakona s europskim zakonodavstvom, ali i za pripremu privremenog financiranja države za prvo tromjesečje 2004. godine/ Isti bi dan na izbore mogli izaći i Zagrepčani koji će tada birati novu gradsku vlast/ SDP uskoro započinje pregovore s IDS-om i Librom o suradnji

ZAGREB, 22. srpnja - Nakon što su se u ponedjeljak premijer Ivica Račan, predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić usuglasili da se sljedeći parlamentarni izbori održe u drugoj polovici studenoga, iz SDP-a se neslužbeno doznaje da bi to mogao biti 30. studenoga.

Taj datum vladajućoj koaliciji odgovara iz više razloga. Ostavlja dovoljno vremena za usklađivanje preostalih zakona s europskim zakonodavstvom, ali i za pripremu privremenog financiranja države za prvo tromjesečje 2004. godine. Naime, proračun za sljedeću godinu je u pripremi, međutim usvojio bi ga novi saziv parlamenta koji bi se, ako se plan ostvari, sastao početkom siječnja.

U Banskim dvorima se planira da nova vlada započne svoj mandat prema novom zakonu o vladi, po kojem bi vlada imala između 10 i 14 resora, a koji bi Sabor trebao usvojiti najesen.

Istodobno s parlamentarnim izborima, prema nekim informacijama, 30. studenoga na izbore bi mogli izaći i Zagrepčani koji će tada birati novu gradsku vlast. Naime, u zagrebačkom se SDP-u ozbiljno razmišlja o prijevremenim izborima koji bi bili održani gotovo na polovici mandata. Glavni razlog je veliko nezadovoljstvo SDP-a koalicijom s HNS-om koja od početka loše funkcionira i gdje u sukobima često moraju arbitrirati šefovi tih dviju stranaka Ivica Račan i Vesna Pusić. Doznajemo da bi SDP-ovu listu u Zagrebu nosio šef gradskog SDP-a i zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić, kojemu popularnost i dalje raste. Njegovi stranački kolege smatraju da je to prilika koja se ne smije propustiti ne bi li se riješili odnosi s HNS-om.

Esdepeovcima i na državnoj i na gradskoj razini vjeru u izbornu pobjedu daje i rast popularnosti Vlade i premijera Ivice Račana, a time i same stranke. Taj je trend, koji pokazuju sva relevantna istraživanja, započeo u ožujku.

Doznajemo da bi SDP uskoro trebao započeti pregovore s IDS-om i Librom o suradnji na parlamentarnim izborima. Stranke će najvjerojatnije koalirati ovisno o situaciji u izbornim jedinicama, te će se na tome, doznaje Vjesnik, i temeljiti dogovor o prijeizbornoj, ali i poslijeizbornoj suradnji Libre i SDP-a.

Dada Zečić