Vjesnik: 23. 07. 2003.

Džanko u četvrtak i petak pred haaškim istražiteljima

Umirovljeni general bojnik osumnjičen je za kršenje humanitarnog prava na južnom bojištu/ Njegov odvjetnik Nenad Boban kaže da je Vlada dokumentaciju potrebnu za pripremu razgovora Džanku dostavila tek u utorak navečer

SPLIT, 22. srpnja - Umirovljeni general bojnik Luka Džanko će se u četvrtak i petak u Zagrebu susresti s haaškim istražiteljima kao osumnjičenik za kršenje humanitarnog prava na južnom bojištu gdje je bio zapovjednik HV-a. Prema riječima njegova odvjetnika Nenada Bobana Ministarstvo obrane dostavilo je samo dio dokumentacije, i to »onaj koji je pronađen«.

»Od 1991. godine do umirovljenja 1996., general Džanko prošao je sve faze južnog bojišta do oslobođenja Dubrovnika, zatim "Maslenicu", "Bljesak" i "Oluju", za što je dobio i razna priznanja i odlikovanja. Nije sudjelovao ni u jednoj privatizacijskoj igri, nije kupio tvornicu, poduzeće. Danas, kada se nalazi pred suočavanjem s haaškim istražiteljima, ima problema s financiranjem obrane jer mu nitko nije ponudio pomoć u tome, kao što je to bio slučaj s drugima iz HV-a i HVO-a«, stoji u priopćenju koje je u utorak uputio predsjednik splitskog LS-a Ante Tešija.

Prema njegovim riječima, »izgleda da postoje dvije vrste generala: oni iza kojih stoje stranke, stožeri i razne udruge koji pritiskom ili prijetnjom iznuđuju angažiranje vlasti, te oni za koje se ne radi gotovo ništa, kao da ne spadaju u istu skupinu generala iz Domovinskog rata«.

»Dok su neki bili u udarnim vijestima svih medija, slučaj generala Džanka prolazi tiho, bez potresa sa škrtim informacijama. Možda je za to kriv sam general koji je samozatajan i koji je od početka pristao, bez pogovora, pristupiti suočavanju s haaškim istražiteljima. Možda je kriv i zbog izjave da će se braniti istinom, što vjerojatno nekima neće odgovarati«, navodi se, između ostaloga, u LS-ovu priopćenju.

Irena Dragičević

Vlada čini sve da Džanku osigura tražene dokumente

Vladin ured za odnose s javnošću potvrdio je u utorak u priopćenju da dosad nisu pronađeni traženi dokumenti. »Činjenica je da do ovoga trenutka nisu mogli biti pronađeni dokumenti koji se prema navodima odvjetnika Nenada Bobana nalaze u Ministarstvu obrane. Vlada, međutim, naglašava da se ulažu svi potrebni napori kako bi se i ti dokumenti pronašli i pravodobno stavili generalu Džanku na raspolaganje«, kaže se u priopćenju Vladina ureda za odnose s javnošću. Vlada ističe da je Ured za suradnju s Haaškim sudom i međunarodnim kaznenim sudovima isti dan po zaprimanju zamolbe odvjetnika generala Džanka za dostavom određenih dokumenata, tu zamolbu »proslijedio u uobičajeni postupak prema institucijama za koje se pretpostavlja da traženu dokumentaciju posjeduju«. »U tom kontekstu odvjetnik Nenad Boban već je obaviješten o eventualnoj dokumentaciji koja se nalazi u Državnom arhivu, kao i u Uredu za suradnju s Međunarodnim sudom i međunarodnim kaznenim sudovima ("Šuškovi dokumenti")«, priopćeno je iz Vlade. (Hina)