Novi list: 23. 07. 2003.

Državni nemar osuđuje generala Džanka?

Jasmin KLARIĆ

Bilo je to u četvrtak, 26. lipnja. U pauzi Vladine sjednice ministrica obrane Željka Antunović iskazala je spremnost svog ministarstva da umirovljenom generalu HV-a Luki Džanku stavi na raspolaganje sve dokumente potrebne za pripremu razgovora s haškim istražiteljima. Štoviše, Antunović je pozvala i sve one s kojima je Haag odlučio popričati, u ovom ili onom statusu, da se za to pripreme »korištenjem MORH-ovih stručnjaka i arhiva«.

E sad, general Džanko s Hažanima ima zakazan razgovor ovog četvrtka i petka. U svojstvu osumnjičenika. Od ministričina poziva prošlo je još malo pa punih mjesec dana. Džankov odvjetnik je tražio ukupno samo osam dokumenta, što iz MORH-a, što iz Vlade, što iz Ureda predsjednika. U utorak poslijepodne imao je u rukama samo obećanje da će dio traženih papira nužnih za pripremu obrane svog klijenta dobiti tog dana u večernjim satima.

Činovnicima se baš ne da, izgleda, kopati po dokumentaciji. Koja, kako se čini, baš i nije u najurednijem stanju. »MORH-ovi stručnjaci i arhiva« iz ministričine lipanjske rečenice u svjetlu Džankovog slučaja imaju sasvim drugačiji prizvuk, pomalo alanfordovski urnebesan. Da zafrkancija bude potpuna, potpredsjednik Goran Granić neki dan tvrdi da Hrvatska može sama suditi generalu Anti Gotovini. Kojeg neuspješno lovi evo već dvije godine. A da nekim čudom Carla del Ponte preda taj proces Hrvatskoj, koliko bi tek trebalo da se prikupi dokumentacija za suđenje...

Problem oko dokumenata za generala Džanka, međutim, sve je samo ne smiješan. Čovjek je osumnjičen za ratne zločine. A dokumenti koji bi mu mogli osigurati nevinost zapinju u deponijima državne uprave. I tko bi bio odgovoran ako Džanko zbog toga na kraju bude osuđen? Linija zapovjedne odgovornosti je vrlo jasna: Mesić, Antunović, Račan.