Slobodna Dalmacija: 23. 07. 2003.

AMERIČKI PREDSJEDNIK GEORGE BUSH OPET OPTUŽUJE

Iran i Sirija pružaju logistiku teroristima

WASHINGTON — Američki predsjednik George W. Bush opet je optužio Iran i Siriju za podršku i pružanje logistike teroristima i "inim militantnim skupinama" koje, među ostalim, žestoko nastoje potkopati vrlo osjetljiv i lako lomljiv bliskoistočni mirovni proces. U društvu svoga gosta, talijanskog premijera Silvija Berlusconija, predsjednik Bush je - pod vrućim ljetnim suncem obiteljskog ranča u Teksasu - čvrstim glasom upozorio kako će spomenute dvije zemlje "biti odgovorne" za svoje ponašanje.

Silvio Berlusconi, aktualni predsjednik Europske unije, sa svoje je strane obećao "pozvati na jedinstvo Europljana" što se veza i solidarnosti sa Sjedinjenim Državama tiče. Washingtonski analitičari su bili spremni tvrditi kako je Berlusconijev teksaški izlet "direktni otpor francuskom nastojanju da u potpunosti otkači Europu od Amerike". Neki su u retorici govora talijanskog premijera vidjeli i malo više otrova nego što kurtoazni diplomatski običaji dopuštaju.

"Sebičnost... narcizam... razdvajanje.... Takve stvari nikada neće pobijediti. To što mi u Europi moramo napraviti jest - osloboditi tu silnu energiju kohezije koja se izgubila u političkom labirintu...."

Govoreći o problemima u Iraku, koji sve više i više nagrizaju njegovu popularnost među američkim biračima, predsjednik Bush je još jednom naglasio kako je "više međunarodne pomoći" nužno u zemlji u kojoj i dalje vladaju nasilje, bezakonje i kaos, i gdje - u prosjeku - gotovo po jedan američki vojnik umire svakoga dana od strane ili još uvijek aktivnih sljedbenika Saddama Husseina, ili od nekih, a brojnih, militantnih skupina. "Što više strana uključimo u Iraku, bit će nam svima bolje", lakonski je zaključio američki predsjednik koji se svakoga dana suočava sa sve više zahtjeva da se američke postrojbe vrate svojim kućama.

Bushove otužbe na adresu Teherana i Amana došle su apsolutno nenajavljeno, neočekivano i neprovocirano. Izjava je došla u dijelu njegova otvarajućeg govora na susretu s novinarima, u kontekstu objašnjenja šanse za mir na Bliskom istoku. Američki je predsjednik podsjetio da će i izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski premijer Mahmoud Abbas u Washingtonu ovoga tjedna biti njegovi gosti.

"Iran i Sirija i dalje nastavlju biti utočištem i logistikom terorista. Radi se o ponašanju koje je apsolutno neprihvatljivo, i zbog kojega će obje zemlje morati snositi odgovornost."

Iako nikakva konkretna prijetnja nije izišla s usana predsjednika Busha, promatrači su u odlučnosti njegova tona pročitali "dobar razlog" za tako žestoki istup. Washington, naime, Teheranu žestoko zamjera na mlakosti i popustljivosti u baratanju s teroristima Al-Qa’ide, dok se Siriji prigovara zaštita i suradnja s određenim palestinskim i libanonskim militantnim skupinama koje direktno pokušavaju minirati bliskoistočni mirovni proces.

M. COPIČ