Večernji list: 23. 07. 2003.

POVEĆANE CIJENE PITKE VODE TE NAJMA ŠTANDOVA I SKLADIŠTA GRADSKIH TRŽNICA

Voda 40 posto skuplja

Od 1. kolovoza Zagrepčani će plaćati 40 posto skuplju vodu! Gradsko poglavarstvo prihvatilo je na jučerašnjoj sjednici povećanje cijene vode.

Kućanstva će prostorni metar vode umjesto dosadašnjih 5 kuna plaćati 6,27 kuna, dok će za ostale korisnike voda poskupiti s 9,52 na 10,72 kuna. Ladislav Prežigalo, pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, objasnio je kako je prosječna starost vodovodne mreže 40 godina, te da sadašnja cijena vode nije dostatna za potrebna ulaganja u održavanje i razvoj sustava.

- Dio mreže sagrađen je od azbesta, materijala koji se više ne smije upotrebljavati, a cjevovodi su zbog starosti i nedovoljnog održavanja u lošem stanju - rekao je L. Prežigalo i dodao kako će se do 2008. godine sanirati cjevovod. Projekt će stajati 515 milijuna kuna, od čega će polovica novca biti osigurana zaradom od poskupljenja vode, a za preostalih 290 milijuna kuna bit će dignut kredit. Naime, prema procjenama, Trgovačko društvo Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. poskupljenjem vode do kraja 2003. godine zaradit će oko 25 milijuna kuna.

Gradsko poglavarstvo odlučilo je i o poskupljenju cijena usluga gradskih tržnica na malo, koje će u prosjeku porasti 28 posto.

Cijene usluga tržnica na malo, naime, nisu rasle od 1998. godine iako su u međuvremenu porasli troškovi poslovanja.

Prema novom cjeniku, dnevni zakup nenatkrivenih klupa, čija je cijena u usporedbi s drugim gradovima niža i nekoliko puta, ubuduće će umjesto 8 i 10 kuna biti od 13 do 15 kuna, ovisno o zoni. Niti površine gdje se izlaže roba poput krumpira, zelja, lubenica i sličnog neće biti izuzete od promjene cijena. Naknada za četvorni metar bit će od osam do 12 kuna dnevno, odnosno od 80 do 120 kuna mjesečno. Cijena skladišnog prostora povećat će se za 26 do 32 posto, dok će zakupnina za prodaju u ribarnici porasti za 30 do 55 posto. Novim cjenikom tržnice će povećati prihod za oko 10 posto, odnosno 5,6 milijuna kuna godišnje. (Ja. K., Zo. D. , N. S. Š.)