Vjesnik: 24. 07. 2003.

Klarić: Odluka o slanju hrvatskih vojnika u Irak bila bi protuustavna

ZAGREB, 23. srpnja - Pučki pravobranitelj Ante Klarić ustvrdio je u srijedu da bi odluka o slanju hrvatskih vojnika u Irak bila protuustavna.

U upozorenju upućenom Vladi i saborskim odborima za vanjsku politiku, za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Klarić kaže kako »nema nikakve pravne, političke i moralne osnove slati hrvatske vojnike u okupirani ili oslobođen Irak, jer ta intervencija nije odobrena rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, a niti je tu akciju vodio NATO«.

»Rane Domovinskog rata još nisu zaliječene, niti su presahle suze majki, očeva, djece i udovica i zato nema nitko pravo izlagati opasnosti i riziku živote hrvatskih vojnika«, ističe pučki pravobranitelj i dodaje da »nitko nema pravo donositi odluke o slanju hrvatskih vojnika ako je to izvan međunarodnih institucija kojima pripada Republika Hrvatska«.

»Upozoravam da se takva moguća odluka ne donese, jer je u suprotnosti sa Ustavom Republike Hrvatske, a pojedinačno je moguće ugroziti živote hrvatskih vojnika,« zaključuje pučki pravobranitelj Ante Klarić.