Slobodna Dalmacija: 24. 07. 2003.

OSUMNJIČENI GENERAL DANAS ĆE RAZGOVARATI S HAAŠKIM ISTRAŽITELJIMA

Džanko dobio 2 od 8 traženih dokumenata

SPLIT — Braniteljskom timu umirovljenoga generala Hrvatske vojske Luke Džanka koji će u četvrtak u Zagrebu dati svoj iskaz istražiteljima Haaškog suda u svojstvu osumnjičenika, dostavljen je dio dokumentacije zatražene prije petnaestak dana od Ministarstva obrane, Vlade i Ureda predsjednika za pripremu obrane.

To nam je u telefonskom razgovoru u srijedu poslijepodne potvrdio Džankov odvjetnik Neno Boban, objašnjavajući kako je u njegov splitski ured dio tražene dokumentacije sa spomenutih adresa dostavljen u utorak navečer oko 22.30 sati.

Prema Bobanovim riječima, predana su mu dva dokumenta od osam traženih dokumenata, te jedan koji on nije naveo u svojem zahtjevu.

- Preostalih šest dokumenata za generalovu obranu nije pronađeno, a vjerujem da i neće. Oni ne postoje i najvjerojatnije su uklonjeni ili nestali - rekao nam je Boban, dodajući kako je zbog kratkoga roka ubrzan postupak predaje pronađenih dokumenata. Tako su oni ostali nedeklasificirani, što znači da obrana ima pravo uvida, ali zbog državne tajne ne i mogućnost njihove daljnje distribucije.

Nije, međutim, želio govoriti o tome koji su dokumenti predani, niti o kakvom se njihovu sadržaju radi. Boban je najavio kako će istražitelje izvijestiti koje je dokumente od hrvatskih vlasti tražio, a koji su mu isporučeni. Također je rekao kako mu nije poznato ima li tužiteljstvo u Haagu neki od spomenutih dokumenata.

- Ulaziti u to bila bi obična spekulacija. Vidjet ćemo tijekom razgovora s istražiteljima hoće li nam trebati ili ne ti dokumenti. Utvrdi li se da su potrebni, mi ćemo reagirati kaznenim prijavama zbog njihova zagubljivanja ili uništavanja. Ipak se radi o zapovijedima načelnika Glavnog stožera HV-a - poručio je splitski odvjetnik.

Prvi iskaz general Džanko dat će danas u 9 sati u zagrebačkom sjedištu Haaškog suda. Iako je bilo najavljeno kako će davanje iskaza potrajati dva dana, odvjetnik Boban to nije mogao potvrditi. Na pitanje o tome kako se osjeća general Džanko i kakvog raspoloženja izlazi pred istražitelje, Boban je odgovorio:

- Kao svaki čovjek koji je časno i pošteno odradio svoj posao. Nejasna mu je pozicija jer ne zna za što ga se tereti. S optimizmom izlazi pred istražitelje jer nije počinio ništa što bi potpadalo pod sankcije međunarodnog prava.