Slobodna Dalmacija: 24. 07. 2003.

"De ja EU?"

Pokrenimo kampanju protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju. "Tamo smo već bili", kaže mi prijatelj, rezigniran nad novinskim člankom o Ustavu Europske unije

Dr. Petar FILIPIĆ

Vrućina samo takva. Za moje prijatelje s Cankarove subotnja prijepodnevna kava ipak je važnija od odlaska na plažu. Nižu se teme. Sadržaji su od drugorazredne važnosti u odnosu na relaksirajuće veselje protkano specifičnom splitskom zafrkancijom. Toga smo jutra bili nadahnuto produktivni. Osnovali smo poduzeće za organizaciju "splitskih olimpijskih igara" i imenovali Davora za direktora. Od brodogradilišta smo napravili tehnološki park zaboravivši u novoj upravi osigurati mjesto za Jukića. Deana smo odredili da prati stečaj Gradske uprave nakon što ova AFCO-u isplati odštetu. Izabrali smo i nekoliko novih gradonačelnika, vodeći računa o tome da to budu ljudi koji ne proizvode posljedice, Sanju prebacili u novu stranku svježijih boja, a Bezmom zamijenili DČM-a kako više ne bi pisao pristrane kolumne o Veleučilištu. I sve tako.

Začini za priču

Dok se nije pojavio Krešo. U ruci "Slobodna" presloženih stranica s člankom o Ustavu Europske unije na nama vidljivoj obodnoj strani. Pomalo je nervozan, gotovo ljut. Traži da pokrenemo kampanju protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju. "Tamo smo već bili", rezignirano zaključuje misaoni tok koji se u njegovoj glavi odvijao od trenutka kupnje novina na kiosku do sjedanja za zajednički stol. Naravno da smo se zainteresirali. Subota je za veselje, nije za nerviranje.

Uglavnom, Kreši se učinilo da postoje značajne sličnosti između naših bivših i naših budućih, između bivše Juge i sadašnje i buduće Europe. Nije nam mnogo trebalo, bolje je reći, nije nam uopće trebalo. Dohvatili smo se teme.

I jedna i druga udruga nastale su na temeljima antifašizma. Na jednoj je strani tomu pridodana obrana od nacionalizma, na drugoj od amerikanizma. "Velike", Srbija i Francuska uzele su "kažnjene" Hrvatsku i Njemačku, "pridružile" Sloveniju i Englesku. Sitni nesporazumi s Crnogorcima i Talijanima lako su otklonjeni. Ostale su članice posložene. Tomu je, sasvim zgodno, u prilog išla i struktura gospodarstva: jedne agrarne, druge prerađivačke, treće otvorene, a četvrte cijeloj priči pridodaju osobni začin.

Što se politike tiče, suglasnost je najviša. Dok je Tito ustrojavao nesvrstane, De Gaulle i Mitterrand, na krilima Servan-Schreiberova "Američkog izazova" slažu nesvrstanu Europu. Vani antiimperijalizam i antiamerikanizam, u kući zajedništvo kao sudbina bez alternativa. Nadnacionalno, polako ali sigurno, nacionalnom jamu kopa.

Napaljeni na Uniju

U sferi organizacije teško je prepoznati tko je tko. Federalizam, Unija, zahtjevi za proširenje na konfederaciju, broj institucija raste u ogromnim količinama, samoupravni sporazumi i društveni dogovori jednako su (ne)efikasni instrumenti poput konsensusa i Europskog parlamenta, rotirajuće predsjedništvo amo i tamo, zajednička vanjska i sigurnosna politika.

Ekonomija kao da neće. Ništa, ništa, pa Središnja banka, ništa, ništa, pa zajednička valuta. I fondovi za nerazvijene u kojima jedni vide razvojnu šansu, a drugi barijeru migracijama radne snage.

A zajednički jezik!? Srpski, hrvatski, srpsko-hrvatski. Engleski, francuski, američki. Ostali, slovenski, makedonski, njemački, talijanski, španjolski, i drugi, one, koji nisu bili pravi Jugoslaveni ili nisu dovoljno Europljani, dovode u situaciju koja i nije neki izbor: učiti tuđi jezik ili zalutati u lokalnoj tamo negdje federativnoj uniji. Običnog neuključenog čovjeka to je ljutilo i ljuti. Možda ipak manje nego što onaj i ovaj ustav ljute crkvene ljude. Tisuće godina iza njih, a dokumenti ih ne spominju.

I onda ono što Europljani ne znaju. A u Ustav bi stavili. Jedan čovek jedan glas. Federacija federira asimetrično. U europskoj će statistici, poput nekadašnjih "jugoslavena", od novog njihovog Ustava pa nadalje građani moći biti i "europljani".

Dobro smo se tog prijepodneva napalili na Uniju i D’Estainga. Nazočni i prisutni pojedini sudionici ovog kolektivnog hepeninga pripadaju različitim političkim opcijama. Kako će se ponašati na sastancima svojih stranaka kada na red dođe hrvatsko članstvo u Uniji? Nisam potpuno siguran, ali mislim da će velika većina biti za to da se učlanimo i prije 2007. Jedini razlog je u tome što u svakoj suvremenoj međunarodnoj priči postoji opasnost da, ovako ili onako, na kraju ipak dođu Amerikanci.