Slobodna Dalmacija: 24. 07. 2003.

ZA ODLAZAK U MISIJU NA BLISKI ISTOK SPREMA SE STOTINJAK SPECIJALACA IZ DELNICA

Sve izvjesniji odlazak naših vojnika u Irak

ZAGREB — Nakon Afganistana, sve je izglednije da će hrvatski vojnici otputovati i u misiju u Irak. Premda nam je glasnogovornik Ministarstva obrane RH u srijedu rekao kako, što se Hrvatske tiče, "misija u Iraku još visi u zraku", čini se da odlasku naših vojnika u Irak na putu stoji samo politička odluka Sabora.

Prema do sada dostupnim informacijama, u Irak bi trebao otputovati vod specijalaca - pripadnika Bojne za specijalna djelovanja iz Delnica, koji navodno već neko vrijeme provode intenzivnu obuku. Budući da se do sada za misiju prijavilo nešto manje od stotinu specijalaca, uskoro bi trebala uslijediti i stroga selekcija.

Riječ je o pripadnicima nekadašnjih specijalnih postrojba 1. gardijskog zdruga i Centra za obuku specijalaca HV-a iz Šepurina kraj Zadra. U idućih mjesec dana trebalo bi se izabrati 50-ak kandidata koji će morati zadovoljiti vrhunske kriterije, od psihofizičke spreme i poznavanja određenih borbenih vještina, sve do aktivnog poznavanja engleskog jezika. Za selekciju će vjerojatno poslužiti i standardi za obuku voda Vojne policije koji već četiri mjeseca boravi u mirovnoj misiji u glavnom afganistanskom gradu Kabulu.

Premda se o konkretnom datumu odlaska još ne govori, postoje neke naznake kako bi to moglo biti krajem ove ili početkom iduće godine. No nije jasno hoće li u tako kratkom roku vod specijalaca uspjeti usvojiti i uvježbati standardne operativne postupke američke vojske u sklopu čijeg bi kontingenta hrvatski specijalci trebali obavljati zadaću u Iraku.

Podsjetimo, vodu Vojne policije prije odlaska u Afganistan trebalo je dvije godine intenzivne obuke da usavrši operativne procedure i u komunikaciji bude kompatibilan postrojbama vojski drugih zemalja koje sudjeluju u misiji, a u tome su imali i veliku podršku njemačke vojske koja im je davala smjernice u usvajanju procedura i provođenju obuke. Dvije godine trebalo im je i za usavršavanje engleskog jezika koji im je neophodan za obavljanje zadaća, dobivanje i izdavanje zapovjedi.

Veliki problem predstavlja i opremljenost naših specijalaca, koja je daleko ispod NATO-ovih standarda. U Ministarstvu obrane se nadaju kako će im u tom segmentu SAD pomoći, odnosno da će opremiti cijeli vod najpotrebnijom opremom.

Kako bi detaljno dogovorili odlazak hrvatske mirovne misije u Irak, ovih dana u SAD je otputovalo izaslanstvo hrvatskih Oružanih snaga. Prema riječima glasnogovornika Denkovskog, u SAD su otišli stručnjaci odnosno časnici koji su najodgovorniji za operativnu razinu provedbe ove zadaće, što ipak upućuje na zaključak da se s diplomatske razine razgovor o slanju naših vojnika u Irak spustilo na operativnu.

S. DUKIĆ