Vjesnik: 24. 07. 2003.

Politička suša

SANJA KAPETANIĆ

Što je to dostojno šlagerskih naslova u dvojbi hoće li se izbori održati 23. ili 30. studenoga? Ništa. To je važno samo šefovima stranačkih financija. Samo njima nije svejedno hoće li se crta pod predizborne troškove podvući sedam dana ranije ili kasnije. Ostalima ni u džep ni iz džepa. Za te bombastične naslove »kriva« je zapravo suša ozbiljnijih unutarnjopolitičkih vijesti, koju godinama nismo osjetili već polovicom srpnja.

No, zato nije presušila poslovična neskromnost hrvatskih političara. Njoj ove vrućine smetaju manje nego pustinjskim kaktusima. Dapače, pogoduju joj. Pa nas iz većine stranačkih središnjica uvjeravaju da će na izborima osvojiti bitno više, u pravilu čak dvostruko više saborskih mandata nego 2000. godine. Kao da će Sabor u sljedećem mandatu imati najmanje 200 umjesto današnjeg 151 zastupnika. Rezultati solidnih anketa, zdrava ljudska logika i zakon koji točno propisuje koliko zastupnika može ući u Sabor naše političare, dakle, uopće ne ometaju u širenju bezgraničnog optimizma. Kao da će se njihove izjave automatski pretvoriti u izborne rezultate.

A i unutar stranaka se ljetna politička suša koristi za napumpavanje važnosti informacija i poteza koji bi inače bili plasirani na medijskim marginama. Tako je, na primjer, izlazak Darija Vukića iz HDZ-a dobio tretman velike vijesti, iako se već mjesecima očekuje, jer je Ivo Sanader Vukića u stranci u potpunosti marginalizirao. Da je tu istu odluku Vukić objavio prošli tjedan, dok je medijima drmala privatizacija Ine, Vukićevo bi napuštanje HDZ-a na prvim stranicama bilo svedeno na malo veću vjesticu.

I zagrebački SDP-ovci pod »rezervnom« palicom Zdravka Tomca, odavno nezadovoljni koalicijom s HNS-om, iskoristili su sušu za plasiranje »probnog balona« o prijevremenim gradskim izborima. Učinili su to bez blagoslova stranačke središnjice. A nisu ga mogli ni dobiti, jer se SDP-u i HNS-u ne isplati zaratiti baš uoči državnih izbora na kojima žele izboriti još jedan koalicijski mandat. Znaju to i zagrebački SDP-ovci. Ali znaju i da se u medijskoj suši i manje zanimljivi materijali pretvaraju u velike vijesti. A njima je bilo samo do toga da malo »podgriju« atmosferu, odnosno iluziju o svom značenju. Da se ne bi reklo da su stjerani u kut. Pa makar to bilo i točno.