Vjesnik: 24. 07. 2003.

Hrvatska: Zaštićeni svjedoci dosad uglavnom nezaštićeni

Hrvatska policija još čuva zaštićenog svjedoka u »slučaju "dečki s Knežije"«, koji su krajem prošle godine oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Iako je pod policijskom zaštitom, javnost zna svjedokov identitet, a poznata je i adresa na kojoj stanuje. Uz to, dio medija je tijekom suđenja »dečkima s Knežije« sustavno objavljivao podatke o zaštićenom svjedoku i pokajniku bez ikakvih kaznenih posljedica.

Veselin Marinov, bivši tjelobranitelj haaškog osuđenika Mladena Naletilića Tute i bivši agent HIS-a, ubijen je, a odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da mu je pravosuđe nepravedno uskratilo status zaštićenog svjedoka što bi mu, pretpostavlja odvjetnik, spasilo život. Bivši vojni policajac iz Šibenika Mario Barišić, pokretač niza ratnih afera o kriminalu i ratnim zločinima na području Dalmacije, nakon ubojstva haaškog svjedoka Milana Levara - a na zahtjev tadašnjeg šibenskog državnog odvjetnika Željka Žganjera (danas v. d. ravnatelja Uskoka) - dobio je danonoćnu policijsku zaštitu. Druge pomoći države nije imao. Kako su procesi u kojima je bio svjedok napredovali sporo ili se pretvarali u farsu, a i izgubio je posao u MORH-u, Barišić je nakon dvije godine na vlastiti zahtjev otkazao i policijsku zaštitu.

Javnost očekuje reviziju u suđenju za ratne zločine u splitskom vojnom zatvoru Lora u kojem je, prema tužiteljstvu, Barišić ključni svjedok optužbe. No, doznajemo da se Barišić, nezadovoljan odnosom države, sprema napustiti zemlju, pa bi se moglo dogoditi da se suđenje obnovi bez njegova sudjelovanja.

Javnost i stručni promatrači imali su prigovora i na tretman drugih svjedoka u procesu Lora, kojima nije pružena ni elementarna zaštita - čak su im prijetili i pokušali ih napasti na hodnicima suda u Splitu.

Vesna Levar, udovica pokojnog svjedoka ratnih zločina u Gospiću Milana Levara, podigla je u svibnju tužbu protiv Hrvatske, jer MUP, iako je primio zahtjev haaškog tužiteljstva, njenom mužu nije osigurao nikakvu zaštitu.

Ž. P.