Večernji list: 25. 07. 2003.

SKANDAL - ZAŠTO JE RAVNATELJ BOLNICE "SESTRE MILOSRDNICE" POVUKAO KANDIDATURU ZA NOVI MANADAT

SDP odlučio smijeniti ravnatelja Vinogradske

Jučer, dan uoči sjedinice Upravnoga vijeća na kojoj će se birati novi ravnatelj KB-a "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, dosadašnji prvi čovjek te bolnice akademik Zvonko Kusić povukao je svoju kandidaturu za novi manadat. U službenom priopćenju za javnost kao razloge povlačenja navodi to što su, nakon što je natječaj raspisan, pravljeni neprimjereni pritisci na članove Upravnoga vijeća koji biraju ravnatelja, a dolazili su iz krugova izvan mjerodavnog Ministarstva zdravstva.

- Budući da pritisci nisu urodili plodom, slijedile su smjene te imenovanje čak triju novih članova UV-a posljednjega dana natječajnog roka, i to nakon što su poslani pozivi starim članovima na izbornu sjednicu. To je postupak bez presedana. Smatram da sam na civiliziran način trebao biti upozoren da nisam podoban za daljnje obnašanje funkcije ravnatelja pa se ne bih niti kandidirao, čime bi se izbjegle brojne neugodnosti - kaže prof. Kusić.

Napominje da je njegov program dobio jednoglasnu potporu Znanstvenog vijeća bolnice javnim glasovanjem te stručnog kolegija bolnice tajnim glasovanjem. A jedini protukandidat prof. dr. Marko Duvnjak, gastroenterolog iz bolnice, nije dobio ni jedan glas. Drugim riječima, prof. Duvnjak bi mogao zasjesti na mjesto ravnatelja jedne velike bolnice unatoč tome što ga zaposlenici gotovo mahom ne žele na tom mjestu. No, prema svemu sudeći, to nije bitno jer dr. Duvnjaka želi politika, formalno Vlada, kao vlasnik državne bolnice, koja je postavljanjem svojih ljudi u UV bolnice osigurala prolaz svoga kandidata.

U javnosti se, pak, nagađa da je Željka Antunović veoma utjecajna u zdravstvenoj kadrovskoj politici. Prof. Kusić ne skriva da je član HDZ-a, inače među rijetkim ravnateljima pripadnicima te stranke koji su opstali, pa ga zbog toga treba maknuti. Iako se, kaže, nikad nije aktivno bavio politikom niti je njegova stranačka pripadnost utjecala na rad.

To, naravno, mogu biti samo riječi, ali djela potvrđuju da je dr. Kusića trebalo smijeniti pa je u vrhovima SDP-a ispletena mreža koja bi trebala uhvatiti podobnog ravnatelja. Naime, prije dr. Duvnjaka, kandidat visoke SDP-ove politike bio je drugi liječnik iz Vinogradske. Ali, kada je ustanovljeno da navodno ima u vlasništvu dvije privatne ustanove za njegu, kandidat je propao zbog preočita sukoba interesa. Stoga je novom kandidatu iz SDP-a naloženo da se prijavi na natječaj. Njegova je molba stigla u posljednji tren - posljednjeg dana natječaja, prošlog četvrtka navečer.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić rekao je kratko da se ne želi miješati u izbor ravanatelja. A podsjetimo, već se dvije godine u reformi zdravstva povlače rasprave kako ravanatelji zdravstvenih ustanova moraju prije svega biti dobri menadžeri koji će znati poslovati ustanovom. Umjesto toga, političkim je pristicima i manipulacijom proizveden još jedan skandal.