Vjesnik: 25. 07. 2003.

Zagrepčanin Leko postaje veleposlanik BiH u Beogradu

Sredinom devedesetih Tomislav Leko je kao član HDZ-a postavljen za direktora Zračne luke Zagreb, a kad je početkom 2001. smijenjen, njegov je nasljednik naručio reviziju financijskog poslovanja / Leko je 2000. potpisao 46 milijuna kuna gubitka, da bi revizori ustanovili kako stvarni gubitak nije smio biti veći od 12 milijuna kuna / Sarajevsko je »Oslobođenje« objavilo da je, prema nalazu federalne policije, Leko naknadno upisan u knjigu državljana BiH

ZAGREB, 24. srpnja – Mediji u BiH prošlog su tjedna oštro prosvjedovali zbog imenovanja Zagrepčanina Tomislava Leke veleposlanikom BiH u Srbiji i Crnoj Gori. Najglasniji je u prosvjedu bio sarajevski tjednik »Dani«, koji je članu Predsjedništva BiH Sulejmanu Tihiću zamjerio što je dao suglasnost za Lekino imenovanje.

Ugledne sarajevske novine objavile su da je Tomislav Leko »na nelegalan način stekao državljanstvo BiH naknadnim upisom u knjigu državljana«, te da se protiv njega vode istrage u Hrvatskoj zbog »financijskih malverzacija za vrijeme njegovog direktorovanja Zračnom lukom Zagreb«.

»Dani« zaključuju da će Leko diplomatskim statusom biti zaštićen od kaznenog progona u BiH i Hrvatskoj, a da je za to zaslužan njegov bivši poslovni suradnik i nekadašnji direktor mostarskog »Sokola« Dragan Čović, sad predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je navodno sa Sulejmanom Tihićem ugovorio »taj deal«.

Čim se u Sarajevu doznalo da je Leko postavljen za savjetnika u tamošnjem Ministarstvu vanjskih poslova, dnevni list »Oslobođenje« je objavio da je budući veleposlanik BiH naknadno upisan u knjigu državljana BiH. Prema nalazu federalne policije, u matičnoj knjizi Mjesnog ureda Donji Mamići, općina Grude, na stranici 85, ime osobe upisane u posljednjoj rubrici bilo je prekriženo crvenom olovkom, a ispod njega je, mimo okvira, upisano ime Ivana Leke, oca novoimenovanog bosanskohercegovačkog veleposlanika.

Dan nakon što mu je izdana osobna iskaznica u općini Grude, u matičnu knjigu u Donjim Mamićima upisano je i ime Tomislava Leke. Federalni su policajci otkrili da je u knjizi državljana običnom olovkom dopisana napomena: »Zvao Tomas iz MUP-a Grude da se izvrši naknadni upis i da se dostavi uvjerenje«.

No, policijski argumenti koje je objavilo »Oslobođenje« nisu omeli Predsjedništvo BiH da Leku imenuje veleposlanikom u Beogradu.

Sredinom devedesetih godina Leko je kao član HDZ-a postavljen za direktora Zračne luke Zagreb. Kad je početkom 2001. smijenjen, njegov nasljednik Zlatko Kožar naručio je od tvrtke »Revizija Zagreb« reviziju financijskog poslovanja »da bih«, kako kaže za Vjesnik, »podvukao crtu i znao odakle počinjem«.

Nalazi revizije, završeni u svibnju 2001., pokazali su enormne gubitke Zračne luke Zagreb za vrijeme Lekina direktorovanja. Neki su gubici proizlazili iz poslova koje je Zračna luka Zagreb sklopila s mostarskim poduzećem »Eurobus Soko«, kojem je bio na čelu Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prema nalazima revizije Leko je 1995. prikrio četiri milijuna kuna gubitka, a sljedeće je godine prikriveno 2,5 milijuna kuna minus. Za 1999. Leko je prikazao 1,3 milijuna kuna dobitaka, a revizija je ustanovila 11,5 milijuna kuna – gubitka.

Na kraju, Leko je 2000. godine odjednom potpisao 46 milijuna kuna gubitka, da bi revizori ustanovili kako stvarni gubitak nije smio biti veći od 12 milijuna kuna.

Revizori su posebno naveli i poslove u kojima je Leko »gubio« novac, pa je tako zabilježeno da je sklopio posao vrijedan četiri milijuna kuna s mostarskim »Eurobusom Soko« o isporuci triju njihovih autobusa Zračnoj luci, s tim da je dva milijuna kuna dao unaprijed. Dok je on bio direktor, autobusi nisu stigli u Zagreb.

»Htio sam početi posao čistih računa i nalaze revizije proslijedio sam Skupštini grada Zagreba koja ih je verificirala, a protiv mog prethodnika Leke podnesene su i dvije kaznene prijave Općinskom i Glavnom državnom odvjetništvu«, kaže Zlatko Kožar.

U Nadzornom odboru Zračne luke Zagreb sjedila su i dvojica SDP-ovaca, Zdravko Tomac i tadašnji gradonačelnik Milan Bandić, kojima se – prema napisima u »Feralu« – nije svidio Kožarov postupak, pa je i on smijenjen samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja nalaza revizije.

Kožar, i danas zaposlenik Zračne luke Zagreb, kaže da ga od podnošenja kaznenih prijava protiv Leke do danas nitko iz Državnog odvjetništva nije zvao na razgovor, ne zna u kojoj je fazi istraga i je li uopće pokrenuta. »Kako bilo, ne kajem se što sam tako postupio. Moja je savjest mirna«, rekao je Vjesniku Zlatko Kožar.

Željko Peratović