Slobodna Dalmacija: 25. 07. 2003.

UMIROVLJENI GENERAL LUKA DŽANKO POČEO PRED HAAŠKIM ISTRAŽITELJIMA SVJEDOČENJE U SVOJSTVU OSUMNJIČENIKA

Razgovori "korektni i relativno tvrdi"

ZAGREB — Umirovljeni general bojnik HV-a Luka Džanko u četvrtak je u pratnji svog odvjetnika Nenada Bobana u svojstvu osumnjičenika počeo davati iskaz pred haaškim istražiteljima u zagrebačkom Uredu međunarodnoga kaznenog suda. Nakon gotovo osmosatnog ispitivanja general Džanko pokušao je izbjeći novinare okupljene ispred glavnog ulaza u sjedište Ureda, te se pri izlazu iz kruga vojarne sakrio na stražnjem sjedištu džipa u kojemu su se nalazili haaški istražitelji. No, skrivanje generala Džanka nije prošlo neprimijećeno pa su ga novinari ipak uspjeli uhvatiti ispred hotela u kojem je odsjeo. Međutim, ni tu nije želio ništa reći novinarima, pa je "uskočio" njegov odvjetnik Boban, koji je tijek i atmosferu davanja iskaza svoga branjenika pred istražiteljima Haaškog suda u svojstvu osumnjičenika ocijenio "korektnima i relativno tvrdima", ali nije želio iznositi konkretne detalje o kojima je bilo riječi.

— Prvi dan davanja iskaza protekao je u generalovu iznošenju ratnoga curiculuma, pri čemu su detaljno pretresene tri godine njegova sudjelovanja u Domovinskom ratu. Baražno ispitivanje očekuje nas sutra.

Na pitanje zašto razgovore ocjenjuje "relativno tvrdima", odvjetnik Boban je odgovorio:

— Haaški istražitelji su profesionalci, oboružani su podacima i imaju puno toga, ali moram naglasiti da su izuzetno korektni. To je sve što vam za sada mogu reći.

Na novinarsko pitanje zašto je general izvezen u vozilu haaških istražitelja, i zašto izbjegava novinare, odvjetnik Boban je rekao kako general Džanko pripada onim ljudima koji smatraju da medijska pažnja nije korisna.

Prema do sada dostupnim informacijama, svjedočenje generala Džanka pred haaškim istražiteljima odnosi se na događanja na Južnom bojištu gdje je general bio jedan od zapovjednika 1991. i 92. godine. General Džanko sudjelovao je i u akciji Maslenica, a u Bljesku je zapovijedao Zbornim područjem Bjelovar, te su njegove postrojbe oslobodile Okučane. U Oluji je zapovijedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica u sektoru Sjever, a koja se nalazila pod operativnim zapovijedanjem generala Petra Stipetića. Generalu Džanku na teret se stavlja kršenje humanitarnog prava.

Razgovor s haaškim istražiteljima general Džanko nastavit će u petak.

S. DUKIĆ, Zoran ŠAGOLJ