Večernji list: 26. 07. 2003.

PODRAVKA - LOŠIJI POSLOVNI REZULTATI KOPRIVNIČKE TVRTKE I ZBOG PADA PRODAJE VEGETE U POLJSKOJ I ČEŠKOJ

Marinac mora predložiti novu Upravu

Zbog lošeg poslovnog rezultata u prvome polugodištu Uprava i izvršni menadžment Podravke, koprivničke prehrambene kompanije, doživjet će uskoro temeljitu rekonstrukciju.

Na neformalnom sastanku Nadzornoga odbora Podravke čelni čovjek tvrtke Darko Marinac preksinoć je dobio mandat da predloži novu Upravu, doznaje se iz izvora bliskih Podravkinu poslovodstvu.

O Marinčevu će se prijedlogu odlučivati na sjednici NO-a 25. kolovoza, a moguće je da se, umjesto dosadašnjih pet, popuni svih sedam mjesta u Upravi.

U Podravkinim se kuloarima nagađa kako bi u Upravu, osim sadašnjega Marinčeva zamjenika Željka Đurđine, mogli ući direktor Vegete Dragan Habdija, mesne industrije Danice Dušan Tomašević te koprivnički gradonačelnik i član Nadzornog odbora Podravke Zvonimir Mršić, koji i nije skrivao takve ambicije. No, u vrhu SDP-a nisu skloni odlasku njihova uspješnoga gradonačelnika, i to baš uoči parlamentarnih izbora u studenome. No "zagrebačka" struja u NO-u, predvođena Božom Prkom, navodno želi smijeniti cijelu Upravu i na njihova mjesta postaviti nove ljude koji nisu iz Podravke.

Premda Podravka još nije objavila rezultate poslovanja za prvih šest mjeseci ove godine, neslužbeno se doznaje kako je rast prodaje, doduše, dvoznamenkast, ali najviše zabrinjava nekontroliran rast troškova, koji su debelo premašili polugodišnju kvotu, te pad prodaje Podravkina najvažnijeg proizvoda, vegete, na glavnim izvoznim tržištima - u Poljskoj i Češkoj.

Javna je tajna da koprivnička tvrtka ove godine ima ozbiljnih problema i s likvidnošću, a situaciju je pogoršao odlazak Europske banke, kojoj Podravka za 10,53 posto povlaštenih dionica mora isplatiti oko 25 milijuna eura.

Nakon izlaska iz Podravke, s druge strane, EBRD korak je do ulaska u Rajićevu Luru, doznaje se iz Podravkinih dioničarskih krugova.

Menadžment koprivničke tvrtke razmišlja i o kresanju troškova za zaposlene, kojih je u cijelom koncernu oko 7500, a to može značiti smanjenje plaća ili otpuštanje.

Prvi val zbrinjavanja viška radnika, prema svemu sudeći, dogodit će se nakon otvorenja nove tvornice juha u rujnu u Koprivnici jer bi zbog nove tehnologije bez posla moglo ostati više od 200 radnika.