Slobodna Dalmacija: 26. 07. 2003.

Voda došla do grla

Odluka o poskupljenju vode je povučena, a pretvorba je oživljena iz istoga, predizbornog razloga

Vuk ĐURIČIĆ

Jedan od glavnih aduta stranaka vladajuće koalicije u predizbornoj kampanji prije gotovo četiri godina bio je obećanje biračima da će se, kad oni preuzmu vlast, obaviti temeljita revizija pretvorbe i privatizacije, bolje reći pljačke hrvatskoga gospodarstva koja je uspješno obavljena za vrijeme HDZ-ove vladavine. Birači su im povjerovali i bivši su oporbenjaci, puni elana i raznoraznih obećanja, zasjeli u fotelje koje su im se toliko omilile da su uskoro posve zaboravili što su sve obećali građanima. Prolazili su mjeseci i godine, a od temeljite revizije pretvorbe i pretvorbe ni traga. Doduše, već nakon što su se dogovorili o podjeli fotelja bilo je jasno da od toga neće biti ništa. Za raščišćavanje pljačke stoljeća, kako su neki bivši oporbenjaci nazivali pretvorbu i privatizaciju na hrvatski način, ponajprije je manjkalo političke volje.

Pitanjem privatizacije vladajuća se nomenklatura bavila sporadično. Usputno bi se tu i tamo pozabavili nekim problemom, ali generalno gledajući sve je ostalo netaknuto. Doduše, pojedini tajkuni su privođeni i pritvarani, ali sve je to bilo kratkog daha i svi su oni danas ugledni građani od kojih neki zdušno podržavaju i pomažu i stranke vladajuće koalicije, financijski, ali i na druge načine. Puno slučajeva pljačke, naravno ne slučajno, otišlo je u zaborav i(li) zastaru. Poslom revizije se doduše bavi HDZ-ova glavna revizorica Šima Krasić sa svojom ekipom, ali njihovi nalazi su toliko bezazleni da kod normalnih ljudi izazivaju (pod)smijeh.

Takvo stanje potrajalo je gotovo četiri godine. Sve donedavno kad se vladajuća nomenklatura sjetila davno danih predizbornih obećanja. Naime, na ovotjednoj je sjednici Vlade njezin potpredsjednik Slakvo Linić, zadužen za gospodarstvo, doslovce kazao da se pitanje revizije pretvorbe i privatizacije mora staviti na dnevni red Vlade jer se na tom području ništa nije učinilo. Točno je da se ništa nije učinilo, ali je nevjerojatno i licemjerno da o tome govori član Vlade koji je zadužen za gospodarstvo, a samim tim, doduše ne samo on, i za reviziju pretvorbe i privatizacije. Posve je jasno zašto se baš sad aktualizira to pitanje. Primiču se izboru pa su se dosjetili da bi bilo dobro da se i njime napokon ozbiljno pozabave.

Uz predizborno "oživljavanje" pitanja revizije pretvorbe i privatizacije koje će, to je posve jasno, ostati samo predizborno, zanimljiv je i slučaj poskupljenja vode u Zagrebu. Naime, prvo je, kao što je poznato, izvršna vlast metropole predvođena gradonačelnicom Vlastom Pavić jednoglasno prihvatila prijedlog da voda poskupi za oko 40 posto. Kad su uslijedile oštre reakcije građana, sindikata i raznih udruga, odluka je nakon dva dana povučena uz, najblaže rečeno, smiješno obrazloženje gradonačelnice Pavić da je "potrebno detaljnije analizirati razloge poskupljenja". A razlozi za povlačenje odluke o poskupljenju vode i "oživljavanje" pitanja revizije pretvorbe i privatizacije, to je posve jasno, isključivo su predizborni.