Novi list: 28. 07. 2003.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP-1861: REAGIRANJE NA INTERVJU DR. IVE SANADERA, PREDSJEDNIKA HDZ-a

Europska unija odbija legitimirati marionetsku Hrvatsku stranku prava

Međunarodna zajednica je jako dobro upoznata s nasiljem koje je Sanaderov i Tuđmanov HDZ izvršio nad Hrvatskom strankom prava, pretvarajući je u svoju crnokošuljašku marionetu za svoje prljave poslove i mračne političke ciljeve zadnjih deset godina

U razgovoru za Novi list od 19. srpnja predsjednik HDZ-a Ivo Sanader priznaje »da je zabrinut, jer međunarodna zajednica još ne prihvaća HDZ«, no trebao bi biti daleko zabrinutiji za svoj HDZ, jer je međunarodna zajednica odavno, jako dobro upoznata s nasiljem koje je Sanaderov i Tuđmanov HDZ izvršio nad Hrvatskom strankom prava, pretvarajući je u svoju crnokošuljašku marionetu za svoje prljave poslove i mračne političke ciljeve zadnjih deset godina.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi prigodom svojeg zadnjeg posjeta Zagrebu, osim uručenja hrvatskoj vladi primjerka hrvatskog upitnika sastavljenog od 2.500 pitanja Europske unije, sastao se kasnije s predsjednicima stranaka vladajuće koalicije kao i s predsjednicima stranaka parlamentarne oporbe, demonstrativno izostavivši sa svojeg rasporeda lažnog magistra Antu Đapića i njegovo društvo iz Hrvatske stranke prava.

Ovu činjenicu zapazili su gotovo svi novinari, političari i promatrači, ali malo kome je poznato da je pitanje nasilnog otimanja ove parlamentarne oporbene stranke odavno poznato izvan granica Republike Hrvatske, uostalom kao i ozloglašena uloga Đapića kao predvodnika HDZ-ovih crnih košulja gotovo cijelo jedno desetljeće i Tuđmanovog trojanskog konja za razbijanje demokratske opozicije. Potrebno je iznijeti kratku kronologiju »pretvorbe i privatizacije« najtvrđe oporbene stranke pod Tuđmanovom samovlašću, u najposlušniju marionetu HDZ-a.

Režimski udar

Odmah po povratku iz Washingtona u svibnju 1993., gdje sam na poziv predsjednika odbora za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa Rolanda Dellumsa svjedočio o stanju demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj, vlada RH pod predsjedanjem Nikice Valentića 1. 6. 1993. izdala je SLUŽBENO PRIOPĆENJE u kojem se tražilo ne samo moje krivično gonjenje već i svrgavanje s mjesta predsjednika HSP-a.

HDZ-ovi provokatori u stranci predvođeni Antom Đapićem pokušali su tada izvesti puč a budući da je taj pokušaj neslavno propao, jer sam imao dvotrećinsku potporu vodstva i članstva stranke, Tuđman je izdao naredbu da se stranka oduzme meni i članstvu administrativnim putem – da se ja jednostavno izbrišem s mjesta predsjednika stranke a na moje mjesto upiše budući lažni magistar Đapić, koji je fingirao održavanje izrežiranog stranačkog sabora u Kutini u rujnu 1993. godine.

Posrijedi je bio režimski represivni udar na jednu parlamentarnu političku stranku, koja je bila najtvrđi orah Tuđmanovoj despociji a ne nekakav raskol između stranačke većine i manjine kako je to režim u javnosti cijelo vrijeme prikazivao.

I što je još najgore, velike nepravde i zlodjela Tuđmanovog autokratskog poretka, poput ovih, koalicijska vlada ne samo da nije razrješila nego ih je ostavila na snazi, premda je bivši ministar pravosuđa dr. Stjepan Ivanišević u svojem kabinetu izjavio preda mnom, odvjetnikom Brankom Šerićem i publicistom Danijelom Ivinom da će on i njegovo ministarstvo »to nasilje nad HSP-om ispraviti, bez obzira na posljedice, a posljedice mogu biti drastične«. Bivši ministar pravosuđa čak je izravno obmanuo i sadašnjeg predsjednika Mesića, jer mu je na izravan upit odgovorio da je predmet HSP-a, stvar jednog poteza perom.

Zaboravni Mesić i Picula

Sadašnji predsjednik Mesić i ministar vanjskih poslova Tonino Picula došli su kao gosti na tada zabranjeni stranački sabor HSP-a kojeg sam održao 1995. godine i javno su pred više od tisuću petsto ljudi na zagrebačkom Velesajmu osudili HDZ-ovo nasilno oduzimanje HSP-ove stranačke registracije. Kada su došli na vlast, i jedan i drugi su na to gotovo posve »zaboravili«.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović izjavio je 2001. godine u razgovoru s Ivaniševićevim pomoćnikom ministra pravosuđa Slobodanom Ljubišićem, za vrijeme vožnje automobilom u Sisak »da je sve na strani Parage, ali da ipak neće dobiti natrag HSP, jer su za SDP važna Đapićeva četiri glasa«. Sadašnja ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, potpisala je akt s kojim je odbila obnovu postupka u predmetu HSP, pritom se služeći zlouporabom službenog položaja i krivotvorenim pravnim ispravama, te je to bio razlog da je HSP 1861 podnio protiv nje kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH u kolovozu 2002., koja čami u ladici.

Tužba Upravnom sudu protiv tog ministričinog nezakonitog akta leži na Upravnom sudu već punih godinu dana, a cijeli predmet je u postupku punih deset godina od 1993. godine. Upravni sud u ovom predmetu u potpunosti instrumentaliziran od vrha vlasti, nikada nije u deset godina saslušao stranke niti održao raspravu, niti ušao u meritum spora u tako važnom predmetu za razvoj parlamentarne demokracije u RH.

HDZ i SDP kao dvije vladajuće stranke za proteklih deset godina koriste političku rerpesiju protvi HSP-a, ne samo da eliminiraju nekorumpiranu i snažnu oporbu njihovoj nesposobnoj i klijentelističkoj vlasti, već i da onemoguće da predmet Hrvatske stranke prava dospije pred Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Nastavak političke represije

O ovoj uzurpaciji opozicijskog HSP-a, ali i nekadašnje Mesićeve stranke HND, poslali su 1998. godine pismo upozorenja američkom predsjedniku vodeći zastupnici (Hyde, Gilman, Lantos, Frost, Porter, Hall, Lipinski, Towns, Jackson, Hefley, Gutierrez, Campbell i drugi) i predsjedatelji vanjskopolitičkog odbora, odbora za nacionalnu sigurnost, odbora za budžet i odbora za ljudska prava američkog Kongresa, od kojih su neki danas na još višim dužnostima u republikanskoj administraciji predsjednika Busha.

Sa sadržajem tog akta, delegacija američkog Kongresa zastupljena kao promatrač u Europskom parlamentu, upoznala je 1998. godine vodstvo Europske unije kao i ondašnjeg veleposlanika EU u RH Peera Vinthera.

Dakle, takve ozbiljne povrede demokratskog sustava može gurnuti pod tepih bivša i sadašnja vlast, ali skidanje Đapićevog HSP-a sa spiska za sastanke predsjednika Europske komisije Romana Prodija, zorno pokazuje da će i pitanje administrativnog i protupravnog obezglavljivanja oporbenih parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj i njihovo lažno retuširanje (Đapićev vuk mijenja dlaku ali ne i ćud), doći kad tad na dnevni red!

Nastavak političke represije nad parlamentarnim HSP-om i zadržavanje njegovog marionetskog statusa iz Tuđmanovog vremena, zorno pokazuje da je koalicijska vlada Ivice Račana neprincipijelna, da se rukovodi samo trenutnim stranačkim interesima u cilju održanja na vlasti pod svaku cijenu, i da je odavno narušila svoju vjerodostojnost i demokratski legitimitet, bez obzira na kurtoazne posjete i pohvale pojedinih inozemnih državnih gostiju, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861.