Vjesnik: 28. 07. 2003.

Za osam godina čekanja presude u radnom sporu 7500 kuna naknade

ZAGREB, 27. srpnja - Zagrepčanki koja je 1994. dobila otkaz Ustavni je sud dosudio naknadu od 7500 kuna zbog dugotrajnog sudskog postupka, a Općinskom sudu u Zagrebu naložio da u roku šest mjeseci donese prvostupanjsku presudu.

Odluku o novčanoj naknadi i roku za donošenje presude donijelo je Vijeće šestorice za rješavanje ustavnih tužbi, koje je utvrdilo da nadležni sud u radnom sporu, pokrenutom 1994., nije poduzimao odgovarajuće radnje te da je više godina bio potpuno neaktivan iako je riječ o sporu za čije je rješavanje propisana hitnost u postupanju.

Općinski sud u Zagrebu tvrdio je da su se na tom predmetu izmijenila trojica sudaca koji su ažurno postupali te da je tužiteljica »neuredno postupala« jer u posljednjih godinu dana nije obavijestila sud o promjeni adrese. Ustavni su suci, međutim, ocijenili da ni djelomice neuredno ponašanje tužiteljice ne može biti opravdanje što zagrebački Općinski sud ni nakon osam godina nije donio prvostupanjsku presudu.

Zbog predugih suđenja i povrede prava na pravično suđenje u razumnom roku Ustavni je sud do sada prihvatio 32 ustavne tužbe i dodijelio 206 tisuća kuna za novčane naknade. (Hina)