Slobodna Dalmacija: 28. 07. 2003.

PREMIJER IVICA RAČAN NA PROSLAVI 60. OBLJETNICE UKLJUČIVANJA PRVE VEĆE SKUPINE DOBROVOLJACA IZ ISTRE U NOB:

Vrijednosti antifašizma su trajne

RUŠNJAK/POREČ — Premijer Ivica Račan, koji je danas u Rušnjaku bio na proslavi 60. obljetnice uključivanja prve veće organizirane skupine dobrovoljaca iz Istre u NOB, ocijenio je kako je izgradnja demokracije i tolerancije u Hrvatskoj izgradnja na vrijednostima, tekovinama antifašizma, jer "antifašizam nije samo povijest nego su njegove vrijednosti trajne".

— Na žalost, bilo je u Hrvatskoj pokušaja da se antifašizam zloupotrijebi, a to nije prošlo, a bilo je pokušaja, i još ih ima, da se negira, a to također nije prošlo i neće proći — rekao je premijer na svečanosti na Rušnjaku nedaleko od Poreča. Istaknuo je tom prigodom kako vjeruje da u Hrvatskoj imamo "dovoljno snage da trajne vrijednosti antifašizma učinimo živima danas i u budućnosti". Govoreći o dosadašnjim učincima Vlade, premijer Račan je ustvrdio da je ona raščistila gospodarske ruševine koje je zatekla, no, priznao je, nije uspjela kazniti sve one koji su se koristili privatizacijom kako bi opljačkali Hrvatsku.

— Na žalost, dio te pljačke bio je zakonom dopušten i zaštićen. Mi smo demokrati, ponekad je pravda spora, ali ipak stigne - rekao je Račan. Dodao je da će Vlada nastaviti borbu za pravednu Hrvatsku, te kako će nastojati da ne prođu nekažnjeno oni koji su zloporabili "tešku povijesnu situaciju i na račun građana došli do velikog imetka".

Po njegovim riječima, iznimno je važno nastaviti izgradnju Hrvatske i osigurati joj prosperitet, a "Hrvatska je danas jedno veliko europsko gradilište, za što dobiva priznanje od prijatelja iz inozemstva". Istarski župan Ivan Jakovčić izjavio je kako se prema Istri i njezinim građanima često gledalo s nepovjerenjem, posebice 90-ih godina.

— Istra je ostala vjerna idealima pravde i istine — poručio je Jakovčić. Izjavio je da se ta slika u međuvremenu promijenila jer Istra danas ima otvorene i iskrene odnose s Vladom i Predsjednikom države, a njezin utjecaj na državnu politiku nikad u povijesti nije bio veći. No, istaknuo je, to očito nekima danas u Istri ne odgovara iako bi trebali biti svjesni da od toga mogu imati samo koristi. Ocijenivši kako je različitost u Istri bogatstvo, a tolerancija snaga, istarski župan pozvao je sva državna tijela da se u Istri pozabave prodajom zemljišta i financijsko-privatizacijskim transakcijama.

— Mi moramo znati istinu, a jedino nam državne institucije u tome mogu pomoći — zaključio je Ivan Jakovčić. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Poreštine Božo Štifanić rekao je nazočnima na skupu kako žrtve u NOB-u nisu bile uzaludne jer se Hrvatska danas gradi upravo na antifašističkim vrijednostima. Među mnogobrojnim uzvanicima i gostima, na svečanosti na Rušnjaku bila je i ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović.