Novi list: 28. 07. 2003.

ŠTO ZA HRVATSKU ZNAČI BBC-ijev KOMENTAR O NUŽNOSTI IZRUČENJA GOTOVINE?

Bez Britanije nema ulaska u EU 2007. godine

ZAGREB – Subotnji komentar BBC-jevog kolumnista Mishe Glennya, po kojem Hrvatska mora izručiti generala Gotovinu ako želi u EU, kako su zaključili naši jučerašnji sugovornici, više je od običnog novinarskog uratka. Naime, takav stav uglavnom dijeli i službena politika Velike Britanije, koja odbija ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom, dok se ne poboljša suradnja naše zemlje s Haškim sudom.

»Ako Velika Britanija ne ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do kraja godine, šanse da će Hrvatska dobiti status kandidata za Europsku uniju u vrijeme irskog predsjedanja, do početka srpnja 2004. godine, vrlo su male«, objašnjava predsjednik saborskog Odbora za europske integracije i bivši ministar vanjskih poslova, Mate Granić. Jasno, ako do ljeta 2004. Hrvatska ne dobije status kandidata, rapidno se smanjuju i šanse da uđe u EU u željenom paketu s Bugarskom i Rumunjskom, 2007. godine, a povećava vezanost Zagreba za sudbinu regije Zapadnog Balkana.

Granić drži kako Velika Britanija Hrvatsku ne pritišće samo zbog Haškog suda i generala Gotovine, već i zbog ukupne strategije te zemlje prema Hrvatskoj i regiji. »Više puta sam upozoravao da je stav Velike Britanije najveća prepreka Hrvatskoj na putu u EU«, kaže Granić, koji preporuča što veću diplomatsku aktivnost prema toj zemlji, kako bi se i nju privoljelo da se prema Hrvatskoj ponaša kao i ostale članice EU, znači, s mnogo više dobre volje.

Na konkretno pitanje kako to postići, Granić odgovara: »Prvo treba postojati svijest da se radi o velikom problemu. Zatim treba raditi na što češćim sastancima na najvišim razinama, te upozoriti Veliku Britaniju da bi njihov negativan stav prema Hrvatskom putu u EU imao vrlo negativne posljedice po ukupne odnose naše dvije zemlje«. Naravno, Granić se slaže da bi razrješenje slučaja generala Gotovine znatno pomoglo u raspetljavanju odnosa s Velikom Britanijom, no ustraje i na tome da diplomacija mora raditi na približavanju stavova te zemlje stavovima ostalih europskih država, kad se radi o uključenju Hrvatske u EU.

J. KLARIĆ