Novi list: 28. 07. 2003.

Vlasta Pavić – politički analfabet

Ladislav TOMIČIĆ

U posljednjih nekoliko dana Zagrepčani su bili svjedoci dezorijentaciji gradske vlasti i političke nesposobnosti gradonačelnice Vlaste Pavić i njezinih savjetnika.

Dakako, radi se o slučaju donošenja odluke o poskupljenju vode, te povlačenju iste, sve u roku od nepuna dva dana.

Za najnoviji gaf dvoglave zagrebačke koalicije najveću odgovornost snosi gradonačelnica. Ali Pavićkin grijeh ne leži u eventualnoj neopravdanosti odluke o poskupljenju.

Naime, ne treba previše istraživati da bi se shvatilo da Zagrepčani vodu ne doživljavaju kao iznimno vrijedan resurs. U vrijeme najveće suše stanovnici metropole zaljevaju vrtove, peru automobile i na kraj pameti im ne pada razmišljati o štednji vode. S te strane odluka o poskupljenju može se smatrati čak i opravdanom.

U ovom slučaju u pitanje se dovodi politička inteligencija Vlaste Pavić. Teško je naći političara koji bi poskupio vodu tri mjeseca prije izbora na državnoj razini. Ovim potezom zagrebačka gradonačelnica svojoj stranci nanijela je veliku štetu, koju je pokušao ispraviti njezin stranački šef, premijer Ivica Račan.

Na odluku o poskupljenju Račan je reagirao kako bi reagirao svaki vodeći hrvatski političar, ma koliko se neki kleli u suprotno. Znajući kakve posljedice mogu imati predizborna poskupljenja, Račan je intervenirao, a odluka o poskupljenju je povučena, s neuvjerljivim objašnjenjem da je najprije potrebno napraviti analizu indeksa na osnovi kojih su povećane cijene.

Svojom intervencijom premijer je na jednoj strani uspio popraviti dio štete, ali i još jednom pokazao da zadnju riječ u Zagrebu nemaju ljudi koji su dobili povjerenje građana, nego njihovi stranački šefovi. Oporba je takav način rada nazvala sumrakom parlamentarizma.

Da se više ne bi morao blamirati, Račan je gradonačelnici naredio da mora prisustvovati nečemu što je nazvano koordinacija u vrhu SDP-a, a radi se o tome da se zagrebačku čelnicu želi spriječiti da, eventualnom budućom nepromišljenom odlukom, stranci prije izbora nanese novu štetu. Šef SDP-a tako je pokazao koliko vjeruje političkim sposobnostima zagrebačke gradonačelnice.