Vjesnik: 28. 07. 2003.

Češka nudi posao Hrvatima

ZAGREB, 27. srpnja - Češka će po uzoru na Kanadu ili Irsku početi među strancima birati perspektivne stručne radnike kojima će ponuditi brži i sigurniji put za dobivanje trajnog boravka u Češkoj. Kako u subotu piše najtiražniji praški dnevnik Mlada fronta Dnes (MfD) Češka će izdvojiti 11 milijuna kruna za realizaciju prve faze projekta ministra rada Zdeneka Škromacha, prema kojemu će u zemlju dovesti 300 stručnjaka iz Hrvatske, Bugarske i Kazahstana. Prva faza projekta odnosi se na ljude koji već žive i rade u Češkoj i oni će već od ponedjeljka, 28. srpnja, zatražiti ministarstvo da budu uvršteni u projekt.

U ovom trenutku, u Češkoj radi oko 4000 Bugara i po 2000 Hrvata i Kazahstanaca, a od 1. rujna Češka planira, kako je izjavio direktor Odbora za migracije i integraciju stranaca u Ministarstvu vanjskih poslova Michal Meduna, realizaciju projekta nastaviti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Češke u sve tri države. Pritom će osnovni uvjeti za sudjelovanje u programu biti najmanje srednjoškolsko obrazovanje, unaprijed osiguran posao u Češkoj i dobivena boravišna viza.

Sljedeći kriteriji bit će dob, prethodno iskustvo sa češkom kulturom, poznavanje jezika (češkog i engleskog) i radno iskustvo. »Za uzvrat ponudit ćemo im dobivanje trajnog boravka u Češkoj u skraćenom roku, umjesto za deset godina dobit će ga za samo dvije«, rekao je za MfD ministar Škromach. On je dodao da se ne boji da bi dolazak radne snage iz te tri zemlje mogao ugroziti češko tržište rada, jer je u Češkoj nezaposlenost na razini o 10 posto.

»Već danas u našoj zemlji radi 100.000 stranaca, a kandidati će imati šansu u onim oblastima koje ne možemo pokriti iz vlastitih izvora«, navodi MfD Škromachove riječi. No ministar nije precizirao o kojim se profesijama radi, već je samo uopćeno rekao da će to ovisiti o potražnji na tržištu rada i naglasio da projekt isključuje mogućnost da stranci popune radna mjesta za koja su zainteresirani Česi.

Drugi praški dnevnik Lidove noviny piše da će kandidate češki uredi ocjenjivati bodovnim sistemom. Minimalni zahtjev jest srednjoškolsko obrazovanje, boravišna viza i dogovoren posao u Češkoj. Komisija će nakon dvije i pol godine odlučiti tko je zadovoljio, dok će ostali morati napustiti Češku. Vlada, pišu Lidove noviny, računa i na druge zemlje, koje bi trebale biti uključene u taj projekt.

Motiv za provedbu tog projekta jest zabrinjavajuća demografska slika Češke i njene perspektive. Prema statističkim trendovima i podacima, u 2030. godini u Češkoj će nedostajati oko 42.000 radnika. Budući da je Češka pred ulaskom u Europsku uniju, to znači da će se mnogim češkim obiteljima otvoriti tržište rata u zemljama Europe, pa se Česi pribojavaju mogućeg izrazitijeg odljeva mozgova.

Vlado Bojkić