Slobodna Dalmacija: 29. 07. 2003.

RATNI ZLOČINI - ODVJETNIK NENAD BOBAN, BRANITELJ GENERALA LUKE DŽANKA

S Haagom još nismo gotovi

ZAGREB - Jesu li haaški istražitelji razgovarali s general bojnikom u mirovini Lukom Džankom o hrvatskim koncentracijskim logorima u Hercegovini te o bošnjačko—hrvatskom sukobu kao i o rušenju Starog mosta u Mostaru, bilo je pitanje koje smo uputili Nenadu Bobanu, odvjetniku generala Džanka.

On je odbio komentirati napise u tisku da je njegov klijent, inače osumnjičenik Haaškog suda, u dvodnevnom svjedočenju pred haaškim istražiteljima prošlog tjedna u Zagrebu ispitivan upravo o tim stvarima. Boban je tek kazao da ne smije iznositi činjenice s ispitivanja. Dodao je kako je nekorektno od novinara prema generalu Džanku iznositi na takav način informacije u javnost. Ako netko uz novinarski posao obavlja i neki drugi, te za njega dobiva novac, ipak bi trebao voditi računa o osjetljivosti teme i trenutku u kojemu piše — istaknuo je odvjetnik Boban, aludirajući na autora teksta u Jutarnjem listu.

Je li dvodnevnim iskazom general Džanko skinuo sumnju haaških istražitelja?

— Po mojoj procjeni slijedit će još jedan krug razgovora iako mi to nitko nije službeno potvrdio.

Na temelju čega to zaključujete?

— Vrlo je upitan i čudan način na koji je između prvog i drugog dana svjedočenja mog klijenta HHO izišao u javnost s popisom žrtava u operaciji Bljesak. I to baš na potezu gdje je zapovijedao general Džanko pa se pitam što je bio smisao istupa HHO—a osim da uznemiri mog klijenta. Naime, general Džanko za te je žrtve prvi put čuo kada je pročitao o tome u novinama. Stoga držim da ne postoji slučajnost kada su u pitanju plasiranja takvih informacija. Uvjeren sam da svjedočenje generala Džanka o njegovu borbenom putu nije završeno i da će biti govora i o Bljesku i o onome što je izneseno od HHO—a.

Znači li ova Vaša izjava da je dva dana ispitivanja Vašeg klijenta haaško istražiteljstvo inzistiralo na bošnjačko—hrvatskom sukobu?

— O tome vam ne mogu ništa reći ne zato što ne želim, nego zato što ne smijem.

Jeste li zadovoljni dokumentacijom koju Vam je dostavila Vlada?

— Mislim da su nam dali na uvid sve što su mogli pronaći. Ponavljam, drugi je problem što hrvatska država od svog osnutka nije bila u stanju sistematizirati te dokumente, a ne da se treba putovati po cijeloj zemlji u potrazi za njima. Žalosno je da svaka bolje organizirana tvrtka ima bolje vođenu i sistematiziranu dokumentaciju od naše države. No, to je problem koji se sada na brzinu ne može riješiti.

Anita MALENICA