Novi list: 29. 07. 2003.

CARLA DEL PONTE KASNO SINOĆ S KOFIJEM ANNANOM ZBOG ZAHTJEVA ZA NJEZINU SMJENU S POLOŽAJA GLAVNE TUŽITELJICE ZA RUANDU

Del Ponte želi ostati tužiteljica za Ruandu i bivšu Jugoslaviju

Glavna tužiteljica protivi se odvajanju tužiteljstava, smatrajući da bi to dovelo do ugrožavanja kredibiliteta i snage tog tijela, kaže glasnogovornica Carle del Ponte Florance Hartmann

ZAGREB – U kolovozu i rujnu ove godine Carli del Ponte ističe četverogodišnji mandat glavne tužiteljice Haškog tribunala za Ruandu, odnosno za bivšu Jugoslaviju. Postoje realni izgledi da bi Carla del Ponte mogla biti smijenjena s položaja glavne tužiteljice za Ruandu odlukom Vijeća sigurnosti, dok njezin položaj na čelu tužiteljstva koje se bavi zločinima počinjenim na području bivše Jugoslavije nije upitan.

Naime, članak 16. Statuta Haškog tribunala propisuje da imenovanje glavnog tužitelja Haškog suda obavlja Vijeće sigurnosti na prijedlog Glavnog tajnika UN-a. Čelnik tužiteljstva imenuje se na razdoblje od četiri godine i može biti ponovo imenovan.

Otvorene sve opcije

Međutim, tijekom prošlog tjedna smjenu Carle del Ponte s pozicije glavne tužiteljice za Ruandu od UN-a je tražilo šezdeset nevladinih organizacija iz Ruande, a prema diplomatskim izvorima iz sjedišta UN-a glavni tajnik Kofi Annan, makar nerado, namjerava prihvatiti njihov prijedlog, te je čak obavio i neformalne konzultacije sa stalnim članicama VS UN-a, od kojih ni jedna nije imala prigovora na to. Odluka Kofija Annana o smjeni Carle del Ponte, međutim, još nije konačna.

Glasnogovornica tužiteljice Florance Hartmann jučer je našem listu ponovila da Carla del Ponte želi ostati šefica obaju tužiteljstava.

– Stav Carle del Ponte je da želi zadržati oba glavna položaja u tužiteljstvima Haškog tribunala, jer se protivi odvajanju tužiteljstava, smatrajući da bi to dovelo do ugrožavanja kredibiliteta i snage tog tijela. Sa Kofijem Ananom danas ćemo razgovarati o svemu, kako o primjedbama iz Ruande, tako i o našem viđenju cijele situacije. Postoji više opcija i sve su otvorene i još jednom napominjem da odluka o ostanku ili odlasku Carle del Ponte s mjesta glavne tužiteljice za Ruandu još nije donesena, rekla je Florance Hartmann našem listu, jučer uoči sastanka Carle del Ponte i Kofija Annana.

Kako je ranije izjavila za France presse ruandske vlasti već nekoliko tjedana iza kulisa provode pritisak na Vijeće sigurnosti u pogledu smjene Carle del Ponte s mjesta glavne tužiteljice Haškog suda za Ruandu. Prema toj izjavi Florance Hartmann, Ruanda želi smjenu Carle del Ponte kako bi osujetila istragu o zločinima Ruandske domoljubne vojske.

U Hrvatskoj šutnja

Smjena Carle del Ponte s mjesta glavne tužiteljice ICTY-a za Ruandu nikako ne znači i njezinu smjenu s mjesta šefice tužiteljstva Haškog suda za bivšu Jugoslaviju. Dosad u Hrvatskoj jedino se Hrvatski blok Ivića Pašalića oglasio povodom vijesti o inicijativi šezdeset ruandskih nevladinih organizacija, navodeći da bi se hrvatske vlasti trebale povesti primjerom Ruande.

Tužiteljska karijera Carle del Ponte započela je 1981. godine, kad je imenovana za javnog tužitelja u švicarskom okrugu Lugano. Do travnja 1994. godine, kad je imenovana za državnu odvjetnicu Švicarske, del Ponte se uglavnom bavila istragama i progonom organiziranog kriminala, terorizma, financijskog kriminala i pranja novca. Za glavnu tužiteljicu Haškog suda za Ruandu imenovana je 11. kolovoza 1999., a glavna tužiteljica ICTY-ja postala je nešto više od mjesec dana kasnije, 15. rujna.

Sergej ABRAMOV