Vjesnik: 29. 07. 2003.

Dolazi li nakon Mola u Hrvatsku i mađarski OTP Bank

Vodeća mađarska banka razmatra moguće varijante ulaska na hrvatsko bankovno tržište, na kojem su već prisutne vodeće banke u regiji / Nakon kupnje bugarske DSK banke za 311 milijuna eura OTP najavljuje daljnje širenje u jugoistočnoj Europi

Darko Markušić

Nakon ulaska Mola u vlasničku strukturu Ine, o ulasku na hrvatsko tržište ozbiljno razmišlja i možda najuspješnija, i svakako najveća, mađarska novčarska kuća – OTP Bank. Mađari su, naime, kako saznajemo naručili izradu više različitih studija i anketa o mogućnosti ulaska na hrvatsko bankovno tržište, koje predviđaju nekoliko različitih modela – od kupnje neke od manjih hrvatskih banaka i potom njihovog okrupnjavanja pa do samostalnog ulaska i potom izgradnje vlastite pozicije na hrvatskom tržištu.

Nikakva definitivna odluka o modelu ulaska na hrvatsko tržište zasad u Budimpešti nije donijeta, no jasno je da interes Mađara za hrvatsko tržište raste nakon prodaje 25 posto plus jedne dionice Ine Molu. Kako će u Ini Mađarima pripasti mjesto člana Uprave za financije, već sada se špekulira kako bi Ina, dođe li OTP (Orszagos Takarekpenztar es Kereskedelmi Bank) u Hrvatsku, mogla ubuduće za svoju matičnu banku izabrati upravo OTP. To je, naime, i jedan od motiva OTP-ova dolaska u Hrvatsku.

Podsjetimo, OTP je bio zainteresiran (očito ne dovoljno da na vrijeme preda ponudu) za kupnju Croatia osiguranja, a ranije i za Zagrebačku banku. Od svega, međutim, nije bilo ništa.

Mađarski OTP, inače bivši mađarski monopolistički kreditor građanstva, privatiziran je i restrukturirana bez zapadnog strateškog partnera. U državnom vlasništvu preostalo je 25 posto plus jedna dionica, a u svibnju ove godine uspješno je u konkurenciji s Erste bankom preuzela drugu po veličini bugarsku banku DSK za 311 milijuna eura, čime je stekla 14 posto bugarskog tržišta.

Prije toga je u Slovačkoj kupila IRB (Investicná a Rozvojová Banka), koju je potom preimenovala u OTP Bank Slovensko. OTP banka je lani ostvarila prinos na kapital (ROE) od 25,9 posto, neto dobit povećala je za 22,9 posto, a vrijednost dionica je porasla za čak 34 posto. Pokušala je u Rumunjskoj preuzeti Bancu Comerciale Romano, no bugarske vlasti su zasad odustale od prodaje.

Analitičari procjenjuju da će OTP u rujnu pokušati kupiti i Postabank, sedmu mađarsku banku po veličini, za koju bi ponude mogle dostaviti i Erste, HVB, Budapest Bank (u vlasništvu američkog General Electrica) i nizozemska ING Bank. Mađarska Vlada za Postabank očekuje oko 250 milijuna dolara. Podsjetimo, OTP je prije tri godine za mađarsku poštansku banku nudila 87 milijuna dolara, što su vlasti ocijenile premalim iznosom.